Технологии

Батерии за лаптопи – какво не знаем за тях?

Батерии за лаптопиПоследно време в световен мащаб се наблюдава тенденция за ръст в продажбата на лаптопи. Днес все повече стават хората, които експлоатират по няколко компютъра едновременно, единия от които е лаптоп. Нарасналата популярност на лаптопите доведе до често задаване на два въпроса: “Как правилно да експлоатираме батерията на лаптопа?” и “Защо батерията на лаптопа пада толкова бързо?”. Отговор на тези въпроси ще получите, ако прочетете статията до край.

За да експлоатирате батерията на лаптопа си продължително време, грижите за нея трябва да започнат непосредствено след покупката на преносимия компютър. Този вид батерии не се различават особено от обикновените батерии, ако си припомним от уроците по физика ще се сетим, че всяка батерия има едно основно свойство, а именно тя непрекъснато се разрежда.

Разреждането на батерията винаги в съпроводено с нейното постепенно разрушаване. Както ви е известно производителите на батерии за лаптопи дават двугодишна гаранция, а дилърите на лаптопи се стараят да не предлагат гаранция на батерията. Затова обърнете внимание при покупка на преносим компютър дали батерията, с която се продава има включена гаранция.

За да се убедите в работоспособността на батерията е необходимо да разберете точната дата на нейното производство. Ако батерията е произведена преди две години бъдете сигурни, че няма да сте доволни от нейната работоспособност, затова помолете тя да ви бъде подменена с друга по-нова в комплекта, който ще закупите. След като се приберете заредете батерията на лаптопа докрай и проверете работоспособността й в автономен режим.

Ако след три цикъла на презареждане работоспособността на батерията е по-ниска от описаната в инструкцията я върнете в магазина, където обяснете, че по закон за защита на потребителите те са длъжни да приемат рекламацията ви. А ако батерията работи добре започнете да се грижите за нея чрез правилна експлоатация.

До скоро преносимите компютри работеха с два вида батерии: никел-кадмиеви (NiCd) и никел-метал хидридни (NiMH) батерии. Особеното при тези батерии, е че те не трябва да се зареждат преди пълно разреждане. За съжаление повечето лаптопи са разработени по начин, чрез който батерията се зарежда, преди да се е разредила до край, а това от своя страна значително съкращава живота на батерията.

За да решите този проблем може спокойно да експлоатирате лаптопа си без налична батерия, т.е да използвате електричество, особено ако работите в домашни условия. Повечето производители на лаптопи са взели в предвид тази особеност и предлагат преносими компютри с литиево-йонни (Li-ion) батерии.

Литиево-йонните батерии нямат памет и периодичното им зареждане не оказва влияние върху продължителността на живота им. Освен казаните предимства литиево-йонните батерии имат и съществени недостатъци! По правило те практически не работят, а може да се каже, че се разрушават при експлоатация на отрицателни температури на околната среда.

Това обстоятелство значително понижава експлоатационните характеристика на лаптопа като цяло, като му налага температурни ограничения. Като втори недостатък ще изтъкнем, че при литиево-йонните батерии времето на живот от едно презареждане до друго е значително по кратко.

За да съхраните живота на литиево-йонните батерии е необходимо да запомните няколко основни неща:

-батерията на лаптопа не трябва да се съхранява в напълно разредено или заредено състояние, това може да доведе до сериозна повреда. Ако сте планирали да не използвате лаптопа си в рамките на няколко месеца най-добре ще постъпите, ако съхранявате батерията си при стайна температура (20-22° C), заредена на 50%!

-продължителността на автономна работа може да се понижи, ако експлоатирате лаптоп си при температури по-високи от 35° C или при отрицателни температури!

-старайте се винаги да зареждате батерията на лаптопа си до край!

-разреждайте напълно батерията си всеки 1-2 месеца!

За да удължим живота на батерията на лаптопа е необходимо да ограничим до минимум броя на презарежданията. За това по време на работа в автономен режим премахнете всички ненужни в момента устройства от USB портовете.

Използвайте различни програми, които са способни да намалят електропотреблението на лаптопа, чрез понижаване на честотата на процесора, яркостта на монитора и други методи.