Взаимоотношения

Действай импулсивно

Действай импулсивноОбстоятелствата често ни принуждават да слушаме разума, а не сърцето си. Но винаги ли това е полезно за нас самите? Според британски изследвания, само един от четири човека е импулсивен. Може би и заради това рядко хората определят себе си като щастливци. Как да променим това?

Направете избора си импулсивно
Да последваме импулса на щастието може да се окаже  не толкова лесно и дори да ни доведе до беля. Но импулсът на яростта или този на страха са много по-вредни за нас самите, а и за околните, защото могат да предизвикат разруха на връзки и приятелства. Забавете темпото, ако се почувствате отчаяни и обезсърчени, защото това може да предизвика нелепо окупиране на магазините, понечване към шкафа с лакомства или дори изричане на болезнени думи към близките ви.

Фокусирайте се върху наградата
Повечето хора позволяват на импулса за самосъхранение да потопи в забвение авантюристичната им страна – казва Тейслър. – Прекарваме три пъти повече време в обмисляне на рисковете, че забравяме какво бихме могли да спечелим от тях. Отърсете се от това като се фокусирате върху позитивните страни на всяко ново начинание. Колкото по-бързо действате, толкова повече облаги ще получите. Дългото време, прекарано в мислене,  най-голямата бариера за импулсивността.

Стремете се към пряка комуникация
Говорете с истински хора, когато правите планове за каквото и да било. Ако искате да направите резервация за някое пътуване, по-добре е да се срещнете с туристически агент, а не да запазвате места по Интернет, защото живият човек би могъл да ви насочи и към други интересни кътчета, които може и да ви харесат. Ако се сещате за някой приятел, с който няма как да се срещнете скоро – защо не му се обадите, за да чуете гласа му, вместо да му пращате и мейл или SMS?

Поне веднъж излезте от контрол 

Много малко от сметките, които си правим в началото, стават точни след това. Може и да сте сигурни в плана, но няма как да контролирате ситуациите – всеки следващ ход води към нещо неочаквано. Игнорирайте мисълта за отклонения или провал, а се насладете на необичайните обстоятелства, в които попадате, каквито и да са те.

Назад към детството
И ако все още се чудите дали нямате нужда от малко повече импулсивност и безразсъдство, сетете се за героите на Баум от „Магьосникът от Оз”:
„- Въпреки всичко, каза Плашилото, аз ще поискам мозък вместо сърце, понеже един човек не би знаел какво да прави със сърцето си, ако има единствено него.
– Аз пък ще избера сърцето, отговори Тенекиеният човек, защото мозъкa не може да те направи щастлив, а щастието е най-хубавото нещо на света.”