Полезни храни

Гравиола – новото – старо чудо на природата за здраве

ГравиолаGraviolа или Annona muricata е тропически плод, който е широко разпространен и консумиран в Латинска Америка. В испаноезичните страни плодът се нарича “soursop guanabana”. Листата, кората и корените са били използвани като успокоителни в народната медицина. Дървото е вечно зелено, плодовете са със зелена обвивка, а вътре плодът е бял с много големи семена и е изключително сладък и леко кисел на вкус.

Тъй като е труден за консумация в естествено състояние, обикновено се прави на сок. Както казахме всичките части на това растение имат дълга история като лекарствен продукт в Северна и Южна Америка. Graviola се използва и като естествен лек против инфекции, треска, храносмилателни проблеми и високо кръвно налягане.

Много други традиционни употреби са документирани сред коренното население на Андите , Карибският басейн и други. Наскоро учените са започнали да разглеждат потенциала на биологично активните вещества в листата на Graviola, стъблата и семената й. Тези вещества се наричат Annonaceous Acetogenins – имат анти-туморни и анти-ракови свойства. Някои изследвания са доказали, че Graviola може да убие ракови клетки, дори тези резистентни към лекарства, без да пречи на здравите клетки.

Тези резултати, разпространени в Интернет, са създали значително вълнение и дори истерия. Колкото и опровергаеми твърдения да има относно това растения и не до там голяма яснота за полезните му качества, то е хит на билковия пазар. Твърди се, че Graviola има изключително широк спектър на лечебни свойства. Плодовете или сокът се приемат за намаляване на висока температура, диария, дизентерия и други. Семената също имат анти-паразитни качества и се използват традиционно като лекарство против въшки. От кората, листата и корените се прави успокояващ лечебен чай – действа успокоително и спазмолитично. Листата могат да се прилагат локално за успокояване и заздравяване на ранни.

В местните специфични, лечебни традиции е документирано използването на Graviola, като успокояващо възпалени лигавици, като „лекарство“ – в Андите и Перу. На Изток в района на Амазонка листата, кората и корените се използват за стабилизиране на кръвната захар. В Гвиана се пие чай срещу сърдечни проблеми. В Бразилия се използва като лек срещу проблеми с черния дроб. В Западна Индия – „лечение“ на асма, кашлица и грип. Някои майки консумират плодовете, за да увеличат лактацията.

Противопоказания и странични ефекти

Резултати от неврологично изследване публикувано през 1998 год., твърдят, че Graviola има способността да стимулира производството на серотонин, което има анти-депресивно действие (източник Cassileth). Традиционната употреба подкрепя това заключение. За помощ при тревожни състояния, билков производител предлага Graviola-тинктура в комбинация с кората на Mulungu – друг вид тропическо дърво.

Странични ефекти

Изследванията върху животни показват, че растението може да разшири кръвоносните съдове и да понижи кръвното налягане. Това ще рече, че приложено при хора с ниско кръвно налягане или подложени на лечение за намаляване на високото кръвно налягане, трябва да се консултират с лекуващия си лекар преди приема на Graviola. Също се твърди, че големи дози, взети наведнъж могат да предизвикат гадене и повръщане.

Предполагаемото противораково действие на Graviola, произтича от неговата способност да намали доставката на аденозин трифосфат (ATP). ATP често осигурява метаболитна енергия до здрави клетки, както и до ракови. Осигурява и някои хранителни добавки, по специално коензим Q10. Поради тази причина, CoQ10 може да неутрализира ефекта на Graviola и не трябва да се приема едновременно (източник Тайлър).

Учените са изследвали механизмите на Graviola и твърдят, че Acetogenins в растението могат да разграничат раковите клетки от здравите, тъй като те са с постоянно по-високо ниво на клетъчна активност. Бременните жени също са съветвани да избягват Graviola. Според друго проучване при животни, растението стимулира матката.

Най-вредното въздействие на Graviola, открито до сега – „може да причини невронна дисфункция и дегенерация, чиито симптоми напомнят на болестта Паркинсон“. В проучванията, направени от френски изследователи в Гваделупа, които намерили необичайно високо наличие на Паркинсон сред бедното население, което използвало Graviola за храна и като „лекарство“, появата на неврологични заболявания е сравнително ограничено, независимо от голямата популярност и широкото разпространение на Graviola в региона.

В книгата си ботаникът Лесни Тайлър споменава, че в семената и корените на Graviola се съдържат алкалоиди, които са показали невротоксични ефекти при направени тестове. Поради тази причина тя препоръчва да се използват листата .

Приемане с пробиотик

Ако се приема продължително време, Graviola може да доведе до изчерпване на приятелските бактерии, необходими за доброто храносмилане, тъй като има антимикробен ефект. Тези които дълго време употребяват Graviola, трябва да добавят задължително пробиотични добавки или храносмилателни ензими към диетата си.

Преди да използвате и закупите продукт – сок или добавка Гравиола, се консултирайте с вашият лекар!