Авто-Мото

Как да диагностицираме проблем с уплътнението на главата

Как да диагностицираме проблем с уплътнението на главатаУплътнението на главата на двигателя е доста важно за неговата добра работа. Дори леките несъвършенства в него веднага ще си проличат. Има няколко начина да диагностицирате проблема, преди да е станало твърде късно.

1. Ако от ауспуха на колата излиза видимо по-голямо количество бял пушек, това е един от първите симптоми. Вторият е постоянно спадащо ниво на антифриза при липсата на видими течове.

2. Напълнете казанчето за антифриз до максимума и го следете редовно след всяко пътуване с колата. Ако нивото спада все така бързо, а липсват течове, е възможно да има такъв при уплътнението на главата.

3. Проверете нивото на маслото. Капнете малко от маслото на пръчката върху парче хартия. Ако маслото е твърде бледо, най-вероятно е смесено с антифриз, т.е. уплътнението на главата пропуска.

4. Запалете двигателя и отидете при ауспуха. Както споменахме, големите количества бял пушек са добър симптом, а сигурен е, ако димът има сладникав мирис, който ще е породен от антифриза, който се е смесил с маслото. При това положение също ще е време за смяна на уплътнението на главата.