Авто-Мото

Как да поддържаме дизелов двигател

Как да поддържаме дизелов двигателДизеловият двигател се различава от бензиновия по редица компоненти, които се нуждаят от специално внимание. Въпреки това поддръжката на дизелов агрегат не е кой знае колко по-сложна или различна от бензиновия. Вижте на какво трябва да обръщате внимание, за да сте спокойни по време на път:

1. Проверявайте подгряващите свещи и кабелите към тях. Ако двигателят не е подгрят добре преди да бъде запален, може да си причините доста главоболия на по-късен етап.

2. Проверявайте често състоянието на уплътненията по двигателя, тъй като те са подложени на голямо налягане и е важно да са здрави.

3. Спазвайте графика за сменяне на различните филтри.

4. Проверявайте редовно изправността на охладителната система, тъй като тя е много важна за дизеловия двигател. Това включва проверка на маркучите, нивото на антифриза, евентуални течове от радиатора или уплътненията.

5. Повечето дизелови двигатели не „обичат” добавките. Проверете в упътването на автомобила си дали производителят разрешава добавянето им в горивото.

6. Не бързайте. Отделете достатъчно време, за да можете спокойно да проверите всичко. По-добре дреболия, открита навреме, отколкото сериозен проблем насред магистралата.