Авто-Мото

Как да подготвим автомобила за дълъг престой

Как да подготвим автомобила за дълъг престойНалага се да оставите автомобила си за по-дълго време? Ако искате след това той отново да е в добро състояние и да ви служи вярно, ще трябва да положите малко допълнителни грижи още сега.

1. Силно желателно е да намерите покривало за колата. Ако тя ще е оставена в гараж, оставете покривалото с отпуснати краища долу, за да може да има циркулация на въздуха. Ако е на открито, поставете старо одеяло между покривалото и колата, което ще абсорбира част от влагата.

2. Измийте добре колата отвън, отвътре и отдолу. Пастирайте и полирайте екстериора, намажете пластмастите със защитно покритие. Ако колата е с кожен интериор, третирайте и него с подобаващ препарат.

3. Изчистете всички боклучета, листа и други дреболии. Може да оставите репелент против насекоми и ароматизатор, които да поддържат интериора максимално свеж.

4. Желателно е да смъкнете прозорците така, че да има няколко милиметра пролука, която да позволява циркулация на въздуха и да предпазва от мухлясване.

5. Ако няма да ползвате колата наистина дълго време, оставете я на подпори, защото дългият престой може да повреди гумите. Ако ще е за сравнително по-къс период, напомпването им малко над препоръчителното за оптимално за път налягане.

6. Смажете добре всички панти и движещи се елементи.

7. Извадете свещите и капнете малко масло в цилиндрите, след което върнете свещите. Така ще предпазите от поява на ръжда и клеясване.

8. Проверете нивата на всички течности и долейте при необходимост.

9. Не дърпайте ръчната спирачка, защото може да клеяса. Сложете подпори на гумите вместо да ползвате ръчната спирачка.

10. Свалете чистачките, за да не оставят следи или да се залепят за стъклото. Ако не можете, поставете хартия между тях и стъклото.

11. Разкачете акумулатора.

12. По възможност напълнете резервоара с гориво. Така то ще е запази в добро състояние по-дълго време, а и предпазва от влага в резервоара.

13. Източете спирачната течност. С времето тя абсорбира влага и като не се движи за дълги периоди, може да започне процес на корозия в спирачните тръби.