Ремонти

Как да поставим външни плочки

Как да поставим външни плочкиКакто има различни условия при работа с интериор и екстериор, също толкова различен е използвания материал и вида лепило за плочки. Външната стена и оградата, за разлика от уютния Ви дом, са винаги изложени на различни метрологични условия (дъжд, вятър, слънце) или температурни разлики (жега, студ). Ако имате стабилна основа, върху която да работите, всичко останало ще Ви се стори като детска игра.

Кое лепило за плочки да изберете?

Плочките, които се ползват за външни стени, е малко вероятно да са изложени директно на влага, така че няма да имате проблем с хидроизолацията, както при душ кабините, басейните и кухните. Потърсете лепило, което е подходящо за порцеланови плочки и е специфично създадено за работа навън. Тази комбинация между материал и лепило ще осигури дълъг живот на покритието. Керамиката не се препоръчва за лепене на открито. 10 мм са необходимата дебелина за този тип лепило. Ако работите с трансперантен материал, потърсете бяло лепило, но ако предпочитате по-тъмните нюанси, версията в сиво ще Ви свърши работа.

Подготовка на основата

Дори да имате равна и готова за работа стена, най-добре ще е да направите една замазка – това е възможно най-добрата основа. Замазката се прави шест седмици, преди да започнете лепенето на плочките. Ако плочката е с дължина от 20 см, това означава, че са ѝ необходими 20 мм лепило, за да се закрепи.

Подготовка за лепенето

За да се защитите от порязвания и замърсяване, вземете си маска, ръкавици и работни очила. Необходими инструменти са маламашка със средноголеми зъбчета, гумен чук, машина за рязане на плочки, нивелир, пердашка, гъба, молив и мека четка.

Лепене на плочките

След като изминат шест седмици за втвърдяване на основата, почистете повърхността с мека четка, за да се отървете от прах и остатъчен материал. Като започнете от центъра, сложете достатъчно количество лепило за плочки. Започнете да разстилате с маламашка като използвате тъпата страна, а назъбената – преди да поставите плочката. Ако редите плочки вертикално (върху стена), лепилото трябва да е разпределено равномерно, но ако поставяте плочките хоризонтално (алея), създайте лек наклон, за да не позволите на дъжда да се задържа отгоре.

Когато поставите плочката върху лепилото, натиснете силно, но не прекалено, иначе лепилото ще излезе изпод плочката и няма да я захване добре. От време на време използвайте гумения чук, за да се уверите, че плочките са добре закрепени една към друга. След като приключите, използвайте фугираща паста, за да завършите. На пазара се предлагат приблизително 35 цвята фугираща паста.