Авто-Мото

Как да се подготвим за шофиране в чужбина

шофиране в чужбинаШофирането в чужбина може да бъде много приятно. За целта трябва да отделите съвсем малко време за предварителна подготовка.

1. Проверете маршрута си предварително. Отбележете магистрали, първокласни пътища и т.н.

2. При възможност проверете в интернет дали има такси за движение по магистралите в дадена страна или се ползват винетни стикери като у нас. В някои страни важат и двете за определени пътища.

3. Винаги пропускайте пешеходците. Ако са стъпили на платното и не ги пропуснете рискувате доста сурови глоби.

4. В някои страни има пътища (не само магистрали), за които има минимална разрешена скорост, т.е. ако карате по-бавно, ще бъдете глобени.

5. Паркирайте разумно и само на разрешените места. Глобите в повечето европейски страни са доста сурови и могат да бъдат наложени дори за „неразумно паркиране” т.е. затрудняване на движението, създаване на опасност или просто заемане на повече от едно място.

6. Пътувайте само и единствено при напълно изрядна полица за гражданска отговорност. За страни членки на ЕС, сключената стандартна полица у нас, важи при същите условия и на тяхна територия. За страни, които не са членки на ЕС, ще трябва да извадите допълнителната Зелена карта. Изключение правят около 10 държави, които са подписали споразумението за Зелена карта и няма нужда да изваждате такава, за да шофирате в тях.