Витамини и минерали

Как да се справим с дефицит на желязо

дефицит на желязоИзследвания върху населението по света показват, че недостигът на желязо е едно изключително обичайно явление. Резултатите от повечето наблюдения върху храненето сочат, че около 50 на 100 от жените страдат не само от недостиг на желязо, но и на калций, магнезий, цинк и витамини от група А, С и В6. Подобно проучване проведено във Великобритания върху 800 души заключава, че 60 на 100 от жените приемат желязо под необходимото за организма.

В храната желязото се среща под две форми:

Органично желязо – съдържа се в месните продукти и е по-добре усвоимо;

Неорганично желязо – съдържа се в зеленчуците, плодовете и ядките и бива преработено химически от организма, преди да бъде оползотворено. Именно за това съветват вегетарианците да консумират богати на желязо зеленчуци заедно със зеленчуци, съдържащи по-големи количества витамин С.

Това е така, защото витамин С помага на желязото да премине през стените на червата и да се включи в кръвния поток. Ябълчната киселина, която се среща в ябълките, сливите, тиквата и лимоновата киселина от цитрусовите плодове спомага за по-лесното усвояване на желязото от зеленчуците.

Все пак е добре да се знае, че желязо-дефицит се проявява по-рядко при крайните или умерените вегетарианци, докато сред населението от всеядните е широко разпространен.

Желязото е важен минерал, безусловно необходим за образуването на хемоглобина и миоглобина. Желязото е и основен елемент в редица ензими и е жизнено важен за нормалния растеж и умственото развитие. Ако запасите от желязо са недостатъчни, организмът се опитва да компенсира липсата му, усвоявайки по-голямо количество от храната. Когато резервите намалеят съвсем, се получава желязодефицитна анемия. Като цяло този елемент служи за правилното функциониране на човешкия организъм. Необходимата дневна доза е около 10-20 мг – според нуждите и случая.

Имате недостиг на желязо ако:

 • По-бледа от обичайната кожа;
 • Чупливи нокти;
 • Косопад;
 • Суха коса;
 • Сутрешно замайване;
 • Раздразнителност;
 • Нарушения на съня;
 • Постоянна неестествена умора;
 • Липсващ червен цвят от вътрешната страна на долния клепач;
 • Затруднено дишане;
 • Изтръпване на крайниците;
 • Ниско кръвни налягане;
 • Липса на апетит;
 • Неотслабващо и необяснимо главоболие, придружено със световъртеж или нарушено зрение.

Важен за абсорбирането на желязото е витамин В12. Страдащите от дефицит на В12 изпитват затруднения с храносмилането, езикът им е ярко червен, получават нервни разстройства, имат скованост или изтръпване на ръцете или краката, нарушена координация и други. усвояването на желязо може да бъде възпрепятствано и ако е на лице дефицит на витамин Ц, витамин А, фолиева киселина, мед, или когато има излишък от цинк.

Проблеми с усвояването могат да възникнат и ако се приемат лекарства от рода на аспирина, имате липса на достатъчно стомашна киселина, пиете прекалено много чай и газирани напитки, храната ви съдържа висок процент влакна и други. всеки, който се съмнява, че страда от анемия или се опасява, е не приема достатъчно количество желязо, трябва да се изследва преди да започне каквото и да е лечение с медикаменти.

Повечето от препаратите за лечение на анемия са известни с това, че трудно се усвояват, причиняват запек и дразнят червата. Трябва да се внимава с приема на желязо, тъй като може да представлява опасност и риск за организма и човека. Ако в дома ви се срещат подобни лекарствени средства ги пазете от малки деца, тъй като само 3 мг са достатъчни да убият малко дете.

Най-лесно усвоимата форма на желязо за възрастни е железният етаноламинфосват. Той се препоръчва специално на тези, които имат непоносимост към феросулфата. Едни от най-богатите източници на желязо са: агнешки черен дроб, пълнозърнестите продукти, овесените ядки, бобовите култури, ядките, магданозът, кресонът, броколите, цвеклото, зелето, цеината, цикорията, сладките картофи, ряпата, доматите, ябълките, бананите, яйцата и други.