Авто-Мото

Как да вградим интернет връзка в колата си

Как да вградим интернет връзка в колата сиИнтернет вече е необходим по всяко време, включително и в колата. За съжаление много малко производители предлагат тази екстра за момента, а и тя е доста скъпа. В същото време колата е своеобразен мобилен офис за мнозина. Затова е добре да добавим интернет връзка и в колата. Има няколко начина.

1. Най-лесният е да се абонирате към доставчик за „авто интернет”. Те предоставят всичко необходимо за инсталация на интернет връзка, но услугите им са скъпички, особено за клиенти извън основните им държави на дейност.

2. Малко по-сложен за осъществяване, но потенциално по-евтин в дългосрочен план е методът на самообслужване. Тук сами си избирате и купувате 3G WiFi рутер за кола и си правите абонамент за мобилен интернет при някой от операторите. Недостатък на този метод е, че рутер за автомобил може да бъде доста скъпа инвестиция.

3. Трети вариант е да използвате 3G връзката на мобилния си телефон и да го свържете с лаптопа. За съжаление не всички мобилни телефони позволяват споделяне на интернет връзката си с други устройства.

4. Друг вариант е да използвате независимо устройство като приемник на сигнала, който да се разпръсква от него. WiMAX технологията предоставя такава възможност, но за съжаление у нас все още няма особено голямо териториално покритие.

5. Последният вариант е за по-смелите и технически напреднали. Може да си набавите традиционен WiFi рутер, но с 3G възможности (за да приема мобилен интернет) като модифицирате захранването му, да е съвместимо с това на автомобила. Проблемът е, че рутерът няма да е в удобна за скрит монтаж кутия, както ще са рутерите направени специално за автомобили.

6. За по-хитрите има и алтернативни варианти като портативен WiFi рутер с вградена батерия или 12V преходник. Той ще ползва 3G връзката на мобилния ви телефон. Например Cradlepoint PHS300.