Авто-Мото

Как работи типтроник трансмисията

типтроник трансмисияТиптроник трансмисията е автоматична предавателна кутия, която може да бъде контролирана и като механична. По този начин може да пътувате комфортно и спокойно на дълги разстояния или да не се тормозите в задръстванията. В същото време може по всяко време да превключите на механичен режим и да сменяте предавките точно, когато искате, за да се насладите максимално на шофирането. Как точно работи типтроникът?

Съдържание

История

Tiptronic трансмисиите са изобретение на Porsche. Името е регистрирано от компанията, но с течение на времето става нарицателно както Джип за офроудър и Ксерокс за копиращата машина. Оригиналното име на този тип трансмисии е мануматик (от Manual – механична и Automatic – автоматична предавателна кутия). BMW например използват името стептроник, Mercedes – тъчшифт, Aston Martin – тъчтроник и т.н. Името Tiptronic могат да използват марките Land Rover и всички компании във Volkswagen Group, които имат официален лиценз от Porsche.

Механика

В основата си типтроник трансмисиите са автоматични предавателни кутии. Те обаче са снабдени с второ работно поле, което се активира с преместването на лоста настрани. Тогава шофьорът получава контрол над смяната на предавките. За разлика от традиционната механична кутия обаче, тук смяната се извършва само чрез бутане на лоста напред и назад, което дефакто сменя предавките. При по-новите и скъпи автомобили, лостът е елиминиран изцяло като е заменен с две ръчки отстрани на волана. Те получават контрол над трансмисията по електронен, а не механичен път, както е при първите типтроници.

При някои трансмисии дори са въведени и различни режими на работа, например автоматик, комфорт и спорт. Те разполагат с различни настройки за скоростта на смяна на предавките, вдигане на оборотите при сваляне на предавка и т.н. Най-модерните типтроници дори могат да се адаптират според стила на шофиране на всеки човек, за да улеснят сливането между човека и автомобила.