За дома

Как се произвеждат соларните панели?

соларни панели

Постоянно нарастващото потребление на електричество, доведе до повишено търсене на оборудване, което да позволи да се произведе електрическа енергия за по-късно използване. Най-популярният метод за собствено производство на електричество са фотоволтаиците. Това се дължи преди всичко на факта, че производството на соларни панели се основава на използването на силиций, химичен елемент, който заема второ място по съдържание в земната кора.

Пазарът на фотоволтаични модули към днешна дата е представен от най-големите компании в света с многомилионен оборот и дългогодишен опит. Производството на соларни панели се основава на различни технологии, които непрекъснато се усъвършенстват. В зависимост от вашите нужди можете да намерите соларен панел, който е достатъчно малък, за да се побере в калкулатор, както и пана, които могат да се поберат на покрива на сграда или на тавана на кола.

По правило единичните фотоволтаични клетки произвеждат много малко енергия, затова се използват технологии за свързването им в така наречените соларни модули. За това как се произвеждат PV панелите ще поговорим в следващите редове. От къде можете да си купите фотоволтаичен панел или готова соларна система? Фирма Afore е лицензиран доставчик на висококачествено оборудване за соларни системи.

Технологичен процес на производство на PV панели Етап 1:

Първото нещо, с което започва всяко производство, включително изработката на слънчеви панели, е подготовката на суровините. Както споменахме по-горе, основната суровина в този случай е силиций или по-скоро кварцов пясък от определени скали. Технологията по подготовка на суровината се състои от 2 процеса:

  • Процес на високотемпературно топене;
  • Процес на синтез, придружен от добавяне на различни химикали.

Чрез тези процеси се постига максимална степен на пречистване на силиция до 99,99%. За производството на соларни клетки най-често се използват монокристален и поликристален силиций. Технологиите за тяхното производство са различни, но процесът на получаване на поликристален силиций е по-евтин. Следователно и панелите, направени от този вид силиций, са по-евтини за потребителите.

След като силицият е рафиниран, той се нарязва на тънки пластини, които от своя страна се тестват внимателно чрез измерване на електрическите им параметри с помощта на осветяване с ксенонови лампи с висока мощност. След тестовете пластините се сортират и изпращат за следващия етап на производство.

Етап 2:

Вторият производствен етап включва запояване на пластините в секции, с последващо формиране на тези секции в блокове от стъкло. За пренасяне на готовите секции върху стъклената повърхност се използват вакуумни държачи. Това е необходимо, за да се изключи възможността за механично въздействие върху готовите слънчеви клетки. Секциите обикновено се формират от 9 или 10 слънчеви клетки, а блоковете – от 4 или 6 секции.

Етап 3:

Това е етапът на ламиниране. Запоените блокове от фотоволтаични пластини биват ламинирани с етилен винилацетатен филм и специално защитно покритие. Използването на компютърно управление позволява да се следи нивото на температурата, вакуума и налягането. А също и да се програмират необходимите условия за ламиниране в случай на използване на различни материали.

Етап 4:

Монтаж. На последния етап от производството на соларни панели се монтират алуминиевата рамка и разклонителната кутия. За надеждно свързване на кутията и модула се използва специален уплътнител-лепило, след което панелите се тестват, като се измерват тока на късо съединение, тока и напрежението на максимална мощност и напрежението на отворена верига. За да се получат необходимите стойности на тока и напрежението, е възможно да се комбинират не само соларни клетки, но и готови соларни блокове.