Авто-Мото

Какво да правим, ако спукаме радиатора по време на път

Какво да правим, ако спукаме радиатора по време на пътТръгнахте на дълъг път, но по средата му колата загрява и откривате, че радиаторът се е спукал. Разбира се най-лесно е просто да доливате вода от време на време, докато стигнете до сервиза. Но това не е оптималното решение. Нека да видим и други възможности за временни запушвания на течове от радиатора.

1. Локализирайте мястото на теча. Понякога не е самият радиатор, а маркуч то него или уплътнение, а не питата. Внимавайте да не се изгорите, тъй като той ще е много горещ.

2. Ако течът е в питата на радиатора може да използвате добрия стар трик с яйце. Първо трябва да свалите капачката на казанчето за вода. Бъдете изключително внимателни, тъй като тя може да ви изгори. Използвайте ръкавици и стойте настрана от парата. Не отваряйте капачката бързо, а постепенно.

3. Счупете яйце и го изсипете в казанчето. Внимавайте вътре да не попаднат части от черупката. Долейте антифриз, ако сте загубили много. Сипвайте бавно и на тънка струя, за да не спукате казанчето или радиатора още повече. Затворете капачката и запалете двигателя. Следете температурата. Обикновено след няколко минути яйцето се втърдява и запушва дупката. Решението е добро за дупка в по-ниските части на радиатора и само колкото да стигнете до сервиз.

4. Понякога спукването може да е много малко. В такива случаи може да използвате и смлян черен пипер. Около 2 чаени лъжици и малко вода след това ще е достатъчно. Благодарение на нея пиперът ще се надуе и по-лесно ще запуши дупката.

5. Ако течът е в маркуч, то тогава най-лесният вариант е да го увиете стабилно с тиксо или гафер (монтажна лента).

Разбира се всичко това са временни решения колкото да стигнете до първия сервиз. Не карайте дълго време с тях, защото рискувате по-големи повреди.