Полезни храни

Какво трябва да знаем за копривата

коприваДревните гърци смятали, че копривата стимулира растежа на косата и действа като противоотрова срещу змийската отрова. Модерните изследователи посочват, че тя притежава не по-малко впечатляващи ефекти върху ставните болки и алергиите.

Какво е копривата?

Копривата е растение, което е разпространено в някои части на Европа, САЩ и Канада. Тя достига до 1.5 метра височина, лесно се развива в некултивирани зони, градини и градски покрайнини. Парадоксално, способността на копривата да дразни кожата при контакт е причината учените да се заинтересоват от нейните качества и прилагането им в медицината. Листата на копривата всъщност са покрити с миниатюрни косъмчета, които пробождат и причиняват чувство на изгаряне на изложеното място.

В миналото заради тази характеристика се е смятало, че копривата има благотворен ефект при лекуването на артрита (тогава често разпространен метод за лечение било натъркване на мястото с коприва), също така каша от коприва се е прилагала върху кожата, за да отстранят токсините в нея. Листата й, освен за външно прилагане, са били използвани и като храна: те съдържат големи количества желязо и други минерали, като каротеноиди и витамин С.

Действието на копривата в организма

Копривата съдържа множество полезни активни съставки: флавоиди (кверцетин, кемферол, рутиносид), неутрализиращи действието на свободните радикали, минерали като калций, калий, желязо и силикати, които имат благотворно действие върху организма. Високото съдържание на флавоиди и калий обясняват диуретичните функции и способстването на детоксикацията на организма. Дразнещият ефект върху кожата дори при лек контакт се дължи на наличието на мравчена киселина, хистамини и ацетилхолин в косъмчета по повърхността на листата.

Основни ползи

Според Cahier de l’Agence du medicament (1998), копривата „традиционно се използва при лечение на проявленията на симптомите на артрита“. Едно клинично изследване проведено върху 152 пациенти потвърждава, че подобряване настъпва при 70% при хората с ревматоидни симптоми след като дневно са приемали по 1,54 г. екстракт от коприва в продължение на 3 седмици. Доказано е, че увеличава диурезата, повишавайки обема на уринирането и отстраняването на пикочната киселина.

Диуретичното действие се свързва и с намаляването на сърдечно-съдовото налягане – друго изследване показва, че лечение в продължение на 14 дни с 15 мл. сок от коприва увеличава с 10% количеството урина, като същевременно понижава и систоличното кръвно налягане. Доказано е, че консумацията на коприва под формата на хранителна добавки облекчава жените, които чувстват подуване и дискомфорт по време на месечният цикъл.

Всички изследвания показват, че копривата би могла да има антиалергенно действие, и че тя може да задържи развитието на симптомите при простуда и грип.

Други положителни ефекти

Коренът на копривата, който съдържа фитостероли и феноли, може да облекчи симптомите при мъжете с хипертрофия на простатата (стига тя да няма канцерогенен произход). Тази хипертрофия се дължи на дилатация на простата и стесняване на уретрата, което затруднява оринирането. Коренът от коприва може да допринесе за забавянето на нарастването на обема и инфекцията на простата, които често са свързани.

Как да я приемаме

Дозировка. За увеличаване на диурезата. Приемайте 3 пъти дневно по 250 милилитра чай от коприва приготвени с 1 до 2 супени лъжици сухо вещество от коприва в 250 милилитра вода. По избор може да замените чая с 250 мг. екстракт или една кафена лъжица тинктура. За облекчаване на артритните болки се прилагат билкови компреси върху мястото. При доброкачествена хипертрофия на простата приемайте между 1 и 2 грама екстракт два пъти дневно.

Съвети за употреба

Приемайте листата, екстракта или тинктурата от коприва с храна, за да избегнете храносмилателни проблеми.

Възможни странични ефекти

При копривата не са наблюдавани странични ефекти, освен минимален риск от алергична реакция. Също така съществува известна опасност при големи дози да се появи дразнене на стомаха и диария.