Интересно

Какво трябва да знаете преди покупката на първата си спининг въдица?

спининг въдицаНяма рибар, който да не мечтае за добра спининг въдица, а защо не и няколко такива, намерени на много добра цена? Следващите редове са насочени предимно към новаците, които планират да купят такъв риболовен инструмент за първи път. За да се избере добър модел, е важно да се познават добре основните характеристики на спининга – действие, тегло, дължина и тест.

С какво спинингите са толкова привлекателни и какво е нужно да знаете за тях? От къде е най-изгодно да се купи спининг въдица с добро качество? На този въпрос отговаряме веднага – едно отлично място за покупка на превъзходно риболовно оборудване на ексклузивна цена, е онлайн магазин Рибарчето. Компанията е официален вносител на продуктите на словашката марка Delphin, а това означава доста по-ниски от обичайните цени.

Особености на конструкцията

Без поне бегло познаване на дизайна на спин въдиците, е невъзможно да се закупи подходящ модел, освен ако не става въпрос за чист късмет. Дори препоръките на други рибари е желателно да включват подробно разяснения на възможните дизайни, понеже всеки човек има индивидуални предпочитания. Само от марката и модела е неразумно да се ръководите.

По отношение на конструкцията, спининг въдиците се делят на два вида: Композитни (щекерни) и Телескопични. Композитните модели се славят със сила, а освен това са с ниско тегло, докато телескопичните, т.е. прибиращите се, имат по-голяма маса и в същото време при тях има по-голям риск от счупване. Когато купувате въдица, препоръчваме да проверите стиковащите се детайли, защото силата на пръчката зависи точно от тях.

Разстояние на замятане

За да определите дължината на въдицата, която ви е необходима за вашите риболовни цели, трябва да прецените какво разстояние на замятане ви интересува. Дългите и тежки спин пръти са по-лесни за риболов в далечина, а по-късите са по-маневрени. Те са по-удобни, когато брегът е обрасъл с храсти или тръстика.

Теглото на примамката и действието на спининга са също показатели, които трябва да се вземат под внимание. В описанията/етикетите на въдиците често могат да се срещнат маркировки под формата на латински букви. Това е маркировка за съответствие с теглото на примамката, например от UL (ultralight) – ултралека до Н (heavy) – тежка. М (medium) е за средно тегло.

Дължината на замятане също така зависи от действието на пръта, т.е. от формата на огъване, когато спинингът придобива при натоварване. Обикновено рибарите се задоволяват със среден тип действие – B и C. Спинингите с едно и също действие могат да имат различна сила. Като правило се разграничават 4 класа мощност:

  • Клас 1 – примамки до 10 g;
  • Клас 2 – примамки 10-30 g;
  • Клас 3 – примамки 30-60 g;
  • Клас 4 – примамки над 60 g (по-подходящи за големи риби и за морски риболов).

За да направят въдиците си различни по твърдост, производителите често използват комбинация от два материала: въглеродни влакна (карбон) и фибростъкло. Пръчките, изработени изцяло от фибро стъкло са най-гъвкавите и тежки. Въглеродните влакна – напротив, са твърди и леки, поради което в корпуса им се появява крехкост, заради която се изисква внимателно боравене.

Препоръчваме да се снабдите и с калъф, в който да съхранявате и транспортирате новата си спининг въдица. В онлайн магазин Рибарчето ще ви предложат подходящ за съответния модел въдица калъф, също на много изгодна цена.