Витамини и минерали

Калий – минералът на сърцето!

Калий - минералът на сърцетоВъв всяка клетка на нашият организъм се намира веществото калий, което участва в множество телесни функции, дейността на сърцето, мускулите, нервната система и поддържането на нормалните стойности на захарта в кръвта. Начинът, по-който можем да си набавим калий, е чрез приемането на пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

В магазините за здравословно хранене се предлагат заместители на солта, които са с високо съдържание на калиев хлорид, което от своя страна е един сравнително евтин начин за добавка на калий. Недостигът на калий в кръвта се означава като хипокалиемия. Симптомите, по които можем да разберем, че организмът ни се нуждае от това вещество са: мускулна умора, лош апетит, умствена апатия и умора, депресия, сърдечни аритмии, мускулни крампи, слабост, раздразнителност, главоболие, оток на тъканите, болки в костите и ставите, а понякога и ускорено сърцебиене.

Причините за недостиг на калий могат да бъдат: хронична диария, излишъкът на сол, лошото усвояване в червата, приемането на аспирин, продължително лечение със слабителни средства, диабетна ацидоза, някои стомашно-чревни нарушения и лечението със стероиди. Ако има лек недостиг на калий, това може да бъде коригирано, като се поемат свежи плодови сокове или зеленчукови супи по няколко пъти на ден.

Трябва да се обърне внимание и на това да не се прекалява с приема!!! При прекомерното употребяване и усвояване на това вещество може да се стигне до спиране на сърцето. Бъбречната недостатъчност, тежкото обезводняване и тежката надбъбречна недостатъчност са заболявания, които могат да доведат до повишаване на нивото на калия до токсични стойности. Съществуват диуретици, които в някои случаи се изплозват за лечение на високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност.

Тези лекарствени средства могат да се разделят на две групи – едните запазват калиевото съдържание на организма, докато пък другите водят до загуба на калий. Втората група диуретици могат да доведат до повишаване нивото на глюкозата в кръвта, което предизвиква допълнителна загуба на калий, а също и на магнезий. Магнезият е необходим за задържането на калия в организма, така че с настъпването на калиев недостиг настъпва и магнезиев недостиг.

Веществото калий е необходимо за осигуряването на нормалното ниво на вода в клетките, изпълнявайки ролята на електролит в човешкото тяло. Огромно влияние оказва върху мозъчните функции и електрическата проводимост в централната нервна система. Редица изследвания доказват, че при наличие на калиев дефицит се открива връзката между епилепсия и нарушение на функцията на калиевите канали в мозъка.

Схващането, че бананите, които са богати на калий, са храна за мозъка, се дължи на това, че това вещество е необходимо за доставянето на оптимално количество кислород до мозъка, което пък стимулира нервната активност и познавателните функции. За да се намали рискът от образуване на тромби и развитие на инсулт, е необходим редовен прием на калий, който спомага за нормалната дейност на кръвоносните съдове, а именно тяхното отпускане, позволяващо свободно движение на кръвта в тях.

Значение за правилната функция на сърдечният мускул има концентрацията на калий в кръвта. Съкращенията и отпусканията на този мускул осигуряват движението на кръвта до всяка клетка от човешкия организъм и зависят от нивата на този електролит. За поддържане на нормалните нива на кръвното налягане е от значение количеството калий, който по отношение на този показател играе противоположна на натрия роля.

Рискът от хипертонична болест и други сърдечно-съдови заболявания може да се понижи с приема на оптимално количество калий с храната. Този електролит взима отношение и в психичното здраве, тъй като оказва влияние върху нервната система, различни хормони, включително и стрес-хормоните кортизол и адреналин, като по този начин намалява нивата на стрес и тревожност. Не на последно място взима участие в поддържането на здрави зъби и кости.

За осигуряването на необходимото количество калий е спазването на рационален хранителен режим. Най-богатите на калий растителни храни са: спанак, бобови растения, сушени кайсии, картофи и сладки картофи, банани, броколи, шам-фъстък, леща, а от животинските – са сьомга, риба тон, нетлъсто свинско месо, пилешки гърди и други. Необходимото количество калий на ден е 4-5 мг., което се постига като се набляга най-вече на плодовете и зеленчуците.