Рецепти

Капама със зелеви сарми, пилешко и свинско месо

Капама със зелеви сарми, пилешко и свинско месо

Необходими  продукти:

2 кисели зелки

5 глави кромид лук

400 гр. бял ориз

3 пилешки бутчета (~1.5 кг.)

1 кг. свински ребра (със и без кост)

50 гр. сланина

¼ връзка праз лук

2 с. л. чубрица

1 ч. л. млян черен пипер

1 с. л. червен пипер

5-6 бр. дафинов лист

6 с. л. растителна мазнина

2 с. л. мас

зелев сок (в зависимост от солеността на зелето)

Капама със зелеви сарми, пилешко и свинско месо 2

Лукът се нарязва на ситни кубчета и се поставя да се задушава в 3-4 с. л. растителна мазнина. Щом омекне и придобие лек златист оттенък,  се прибавя измитият и отцеден ориз. Запържва се, докато оризът стане прозрачен, като в същото време се овкусява с чубрицата, черния и червения пипер. Оставя се да изстине.

В това време, едната кисела зелка се нарязва на дребни парчета в дълбок съд, след което се смесва с нарязания праз и половината от оризовата плънка.

Подготвя се и месото. По желание пилешките бутчета могат да се разрежат на две, а останалите съставки, които се включват към оризовата плънка за сармите (обезкостеното свинско месо и сланината), се нарязват на тънки парчета.

След това се пристъпва към традиционното „изграждане“ на капама. На дъното на глинения гювеч се налива съвсем малко мазнина, разпростира се пласт от нарязаното кисело зеле с праз и ориз, след него се подреждат завити с оризова плънка сарми, приготвени от листата на втората кисела зелка, над тях се слага от пилешкото, отново от киселото зеле с праз и ориз, парчета от свинските ребра, отново пласт сарми и така, докато глиненият съд бъде запълнен.

Спазва правилото: „студен гювеч в студена фурна“, като първоначално се включва на 100`С за първите десет минути, а след това постепенно температурата се повишава до 160-170`С. На тих огън капамата се пече 4-5 часа. По този начин ястието истински ще заплени с крехкостта и аромата на всичките си отделни съставки.

Капама със зелеви сарми, пилешко и свинско месо 3