Полезни храни

Кардамон – полезни свойства

КардамонПолучил прозвището царица на подправките, кардамонът намира огромно приложение в източната кухня и се използва за лечение на някои здравословни проблеми.

Вкусът на подправката е пикантен със силен аромат. Спада към семейство Джинджифилови.

Той е многогодишно растение достигащо височина между 1, 70 – 3, 70 метра, образува зелени семенни шушулчици. Шушулките и семената се използват в кулинарията цели или смлени. Преди да достигнат до трапезата се изсушават. Цветът на семената и шушулките варира, от зеленикаво – кафеникави до черни. Най – ценен е зеленият кардамон.

Това е древна подправка и е известен от столетия в Индия. Още в началото на разпространението си, той е бил прочут с многобройните си ползи за човек. Считал се е за афродизиак и се е прилагал в парфюмерийната индустрия. Дори в Средновековието е бил забранен от църквата.

Кардамонът е доста скъпа подправка и се нарежда на второ място след шафрана. Няколко семенца от него са напълно достатъчни за овкусяване на ястие.

Смленият кардамон е основната съставка на кърито. В Близкият Изток с кардамон се подправя кафето, а в Иран го използват за ароматизиране на чая.

Днес кардамон се отглежда в Непал, Централна Америка и Тайланд, а повече от 50 процента от световното производство се изнася от арабските страни.

Силния му аромат и вкус и отличителни му нотки непозволяват прекаляването с него, прилагано в кулинарията. В арабските страни се използва – сладкиши, ястия от ориз, месо (пилаф), ориенталска халва и други. В Индия – кърито и гарам – масалата. В Германия – подправка на сладкиши. В Скандинавските страни – хлябове, сладкиши, кейкове и някои колбаси.

Какви са полезните свойства на кардамонът?

Според древното индуско учение Аюрведа, кардамонът прави човешкият характер по – благ: човек избягва конфликтите и прощава обидите, предотвратяват се конфликтите и се изгражда нетърпимост към неприятни хора. Учението за Аюрведа гласи, че кардамонът премахва натрапчивите мисли за ненужни покупки. В Индийската народна медицина кардамонът лекува болки в гърлото, мигрена и раздразнен стомах. При импотентност се прилага кардамон смесен с мляко и мед. Подправените кафе и чай с кардамон стават ободряващи тонизиращи и се счита, че действа като афродизиак.