Авто-Мото

Кратка история на Lamborghini

Кратка история на LamborghiniLamborghini е една от най-смелите и дръзки автомобилни компании. Самото й съществуване е благодарение на същите качества, проявени от основателя на компанията Феручио Ламборгини.

По време на Втората световна война, Ламборгини е бил механик в изолирания остров Роудс. Там той е показал своята дарба да поправя абсолютно всякакви повреди с малкото налични и вече употребявани части. След войната се завърнал в родния си край Модена и основал малък сервиз. Той бързо осъзнал, че след войната има нужда от земеделска техника и използвал стари и вече ненужни военни машини, които преработвал в трактори. Започнал с по един трактор на месец в годините преди 1960г.

Именно през 1960г. обаче бизнесът му се разраснал и той започнал да произвежда по 400 трактора на месец. Това му позволило да се занимава и с хобито си – спортни автомобили. Той притежавал няколко мазератита и ферарита, но не бил доволен от техните двигатели и механика.

Един ден Ламборгини закарал своето Ferrari 250GT във фабриката, лично при Енцо Ферари и му се оплакал от съединителя. Енцо остро му отвърнал, че няма време да се занимава с трактори и да го остави на мира.

Ламборгини решил, че Ферари не прави нищо, което той не може да направи и наел бивш инженер на Ferrari и го наел. Заедно с него започнали разработката на спортен автомобил с V12 двигател. През 1963г., 4 месеца след старта на разработката, прототипът Lamborghini 350GTV бил готов и изложен на автомобилния салон в Торино. Всъщност било готово само купето, като двигателният отсек бил напълнен с тухли, за да придаде стойката на колата, каквато би била тя с монтиран истински двигател. Самият агрегат бил завършен след няколко месеца.

Добрите отзиви от 350GTV убедили Ламборгини да създаде автомобилна компания. Така на 30 октомври 1963г. Automobili Lamborghini S.p.A.се ражда официално. Ламборгини решава да преработи изцяло прототипа и го преименува на 350GT. Той излиза на пазара през 1964г. и общо се продават 120 екземпляра, всички продадени на загуба, защото Ламборгини е искал възможно най-конкурентни цени с Ferrari.

Истинският успех на Lamborghini идва през 1967г., когато компанията демонстрира модела P400, който в последствие става известен като Miura. Благодарение на него Lamborghini става марка в спортните автомобили, с която се сравняват и останалите. Но само в техническо отношение. Компанията продължава да губи пари и обявява банкрут през 1978г. Италианските власти дават контрола над компанията в ръцете на известни швейцарски братя, занимаващи се с производство на храна. Те успяват за кратко да възродят компанията, но през 1987г. тя е продадена на Chrysler. И тази компания обаче не успява да спре загубата на пари от Lamborghini.

Затова през 1994г. тя е продадена на индийския консорциум SEDTCO Pty. През 1995г., въпреки успеха на модела Diablo, тя е разделена между общо три азиатски и американски компании. През 1998г. финансова криза в Азия прави Lamborghini идеална за покупка. Новият лидер на Volkswagen по това време, Фердинант Пиех, решава, че иска Lamborghini и я купува чрез по-луксозния си бранд AUDI, с идеята да засили спортните модели на марката.

Именно под немски контрол Lamborghini намира стабилност и излиза на печалба. През цялото това време екипът й не се отказва и продължава да разработва и произвежда невероятни автомобили. Именно благодарение на тях толкова много инвеститори проявяват интерес към компанията и в крайна сметка тя намира спасение.