Витамини и минерали

Мед – помощник при намален имунитет, анемии и сърдечно-съдови проблеми

Мед – помощник при намален имунитетЕдно от важните вещества, които трябва да приемаме за нашето по-добро здраве, е веществото мед. Още отпреди 150 години се знае, че в растителните и животинските тъкани се съдържа мед, като преди повече от 50 години е доказано, че медта е основен елемент за животинския организъм. Напоследък обаче се установява, че в човешкия организъм има недостиг на мед, което води до анемия, дефекти в скелета, дегенерация на нервната система, нарушения в репродуктивната сфера, повишаване на нивото на холестерола, нарушен имунитет, сърдечно-съдови проблеми и други.

Медта е съществено важен елемент, необходим за нормалната обмяна на веществата. В организма на един здрав човек, намиращ се в зряла възраст, средното количество на мед в организма му е 60-110 мг., като една шеста се намира в черния дроб, една шеста- в мозъка, една трета в мускулите, а останалата една трета е разпръсната в тялото. Колкото по-голямо е количеството на поетата мед, толкова повече се складира в организма, като тези запаси от мед биват контролирани от черния дроб, а излишъкът изхвърлен от жлъчката.

Медта взима участие и в окислението на витамин C, а множество съдържащи мед ензими – в мозъчната обмяна. Дневният прием на мед е 2-6 мг., а количеството, което приемаме с храна е 30%, т.е. около 0,6-1,6 мг. Факторите, които понижават усвояването на този елемнт са: излишък на витамин C, живак, олово, сулфиди, молибден, калций, сурово месо.

Богатите на мед хранителни източници са стридите, бъбреците, сушените зеленчуци, черният дроб и ядките. За хранителните източници е от голямо значение съдържанието на мед във водата и почвата, необходима за отглеждането им.

Чрез приема на мед ограничаваме опасността от сърдечни заболявания. При недостиг на това вещество се повишава нивото на холестерола, повишена честота на сърдечно-съдовите заболявания в резултат на атеросклероза. По един все още непълно изяснен механизъм цинкът и медта си взаимодействат, което е свързано с атеросклерозата, сърдено-съдовите заболявания и със серумния холестерол. Според американските учени съдържанието на мед в храните днес е по-ниско в сравнение с това отпреди 35 години и хората консумират значително по-малко от препоръчваните дневно 2 мг. мед.

Интересен и забавен начин за намаляване на ставните болки, чрез набавяне на мед, е носенето на медни гривни. Изследователят д-р Рей Уокър е открил, че теглото на гривните намалява средно с по 13мг. месечно, което се дължи на загубата на мед при потене и последващото го усвояване от кожата. Механизмът на действие на медните гривни не е ясен, но би могъл да има връзка с активността на ензима супероксид-дисмутаза, който съдържа мед.

При недостиг на мед се ограничава действието на този ензим, което води до неочистването на организма от онези вещества, които предизвикват възпаление и болка. Според професора по фармация Джон Соренсен, намиращ се в Университета в Арканзас, медният силицилат, представляващ вид аспирин с добавка на мед, има ефект при лечението на артрит и язва. Аспиринът е с изключително мощно свързващо действие. Свързването на аспирина и фенилбутазона с медта в стомаха, спомага за бързото транспортиране на медта до мястото на възпаление.

При появата на психични промени също може да се съди за недостиг на мед, тъй като този елемент участва в образуването на няколко химични вещества в мозъка. Д-р Карл Пфайфър от Биоцентъра по мозъка в Принстън, Ню Джърси, е установил, че излишъкът от мед в комбинация с недостиг от цинк или манган води до шизофрения. Известен брой от страдащите от този или друг вид психично заболяване са с високо съдържание на мед в косата си и високи серумни нива на мед. За да се намалят е необходимо да се приемат манган, цинк, витамин C и витамини от група B. До недостиг на мед може да се доведе чрез излишък от цинк в организма.

По време на бременност в резултат на нормалната хормонална активност е възможно увеличаване на медта и намаляване на цинка. Приемането на противозачатъчните таблетки, състоянията на депресия и психоза след раждане се дължат на намаленото съотношение на цинка към медта.

Количеството на медта в питейната вода зависи от водопроводните тръби, както и от самата твърдост на водата. Покритието, което се образува върху тръбопроводните тръби служещо като бариера между водата и медта, е в следствие от твърдата вода. Разтворимостта на медта се повишава при по-високи температури, от което следва, че в горещата вода има по-голямо съдържание на мед в сравнение с това във водата от водопроводната мрежа. За да намалим приема на голямо количество на мед, което води до намаляване на цинк в тялото, е необходимо да се постави домашен филтър.