Обзавеждане

Модерен градски стил в апартамента

модерен апартаментС цел да се създаде хармония и комфортен интериор в един апартамент, е необходимо първо да се планира всичко на хартия. Както опитът показва, скицирането на дизайна на интериора е по-добре да се раздели на няколко нива, като се имат предвид основополагащите правила при всяко от тях.

Организирането на пространството е едновременно най-комплексния и най-интересен етап от подготовката. Колкото по-малък е един апартамент, толкова повече трябва да работи въображението на дизайнера. Например, ако стаите са много малки, не е нужно да блокирате пространството в тях с гардероби, по-добре е да преместите всички тях в коридора. Използвайте допълнително осветление и огледала, за да направите мястото ще по-просторно. За да имате ясна представа какви мебели можете да купите, измерете всички размери на пода, вратите, прозорците, стените и т.н.

Следващият етап е изборът на цвят. Този въпрос наистина трябва да се вземе на сериозно. Умелото използване на цветовете в декорирането е възможно да постигне добър психологичен ефект. Всеки цвят носи определена енергия- може да създава комфорт, да стимулира, да вдъхновява или дори да успокоява. Преди да вземете окончателно решение за цвета, обърнете внимание на ориентацията на стаите- ако са със северен изглед- използвайте топли тонове, ако са с южен- студени.

Стилът. Очевидно е, че класически стилове като Бароков и Викториански са подходящи за просторни къщи с високи тавани. Характеризират се и с тежки архитектурни елементи, които трудно могат да се реализират в тесните градски апартаменти. Те предвиждат и оставянето на големи празни пространства, което е твърде нерационално за един апартамент.

Подходящи за апартамент стилове са:

Модернистичен. Характерни за него са студените цветове на водата и въздуха, флоралните мотиви и геометричните линии, както и неопластицизмът-така наречената “жива” архитектура. Този стил е вдъхновен от технологичните домашни принадлежности и се представя под най-различни форми- например, дивани с усукан или провлачен несиметричен дизайн са толкова характерни за този стил колкото и такива със строга геометрична форма и издължена облегалка за гръб.

Арт деко. За него са типични изчистени линии- прави или с остри чупки, които изглеждат като реализирана на практика графика. Апликациите и украшенията на мебелите с форми на триъгълници, квадрати, кръгове или зиг-заг. Най-често използваните материали за мебелите в този стил са металите – стомана, желязо, бронз.

Минимализъм. Характерна за него е употребата само на най-необходимите неща. Пространството не се претрупва, за да създадете усещането за “жив и дишащ” дом. Използват се светли цветове, леко очертани от черно или сиво. Материалите са груби и естествени. Формите на мебелите са семпли, а допълнителни удобства като възглавнички по диваните не са типични.

Стилът на високите технологии. Такъв интериор се създава от комбинацията на пространство и светлина, пропагандирайки естетичния вид на материалите и тяхната структура. Този дизайн е типичен за индустриалните сгради, където металните конструкции и техническите средства са изложени на показ. Използват се синтетични материали, съчетани с камък, стъкло и метал. Липсата на декоративни елементи в интериора се компенсира от вида на мебелите, с уникален дизайн направени от пластмаса и други необичайни материали. Този стил е изключително подходящ за тесни градски апартаменти, защото икономисва от пространството с малкото елементи в интериора.

И накрая – Еклектиката. Много малка част от хората днес обзавеждат целия си дом в един и същ стил. Смела комбинация от няколко коренно различни стила, обособени в различни места от апартамента- това е новата характеристика на общоприетите норми в съвременния дизайн.