За дома

Моторни помпи за вода – ефективно решение за напояване на градини и земеделски площи

Моторни помпи за водаДнес в селското стопанство се използват много различни методи и специално оборудване за извличане на водата. Може би един от най-популярните агрегати са моторни помпи за вода с вградена водна помпа. Това устройство е самостоятелна мобилна мини станция за изпомпване на течности от разстояние. То е най-достъпният вариант за създаване на частно водоснабдяване или напоителна система.

Техниката се използва не само в агро сектора, но и от пожарните и технически служби. На вили или в частни дворове мотопомпите се използват за системно изпомпване на вода от кладенци, резервоари и други водоеми за по-нататъшна употреба. Обикновено за напояване на земеделски култури или за лични битови нужди.

Принцип на работа на мотопомпената система за поливане

Автономните моторни помпи могат значително да улеснят процеса по поливане на земеделските площи, като ефективно прехвърлят големи обеми вода на определено разстояние. Например, ако недалеч от засадения участък има някакъв водоем, за да го използвате за лични цели, просто трябва да поставите маркуч, да го свържете към системата и да стартирате помпата.

Тези устройства са доста лесни за използване. Всеки собственик с основни умения за боравене с техническо оборудване може да се справи с тях. Моторните помпи за се състоят от мултифункционална рамка, двигател с вътрешно горене с малък обем, помпен агрегат, мощна водна помпа, филтър и контролен панел с минимален брой настройки.

По време на работа в системата се получава ефект на центрофуга, който засмуква и извежда водата. Поемането на течността става през свързаните към помпата маркучи. Колкото по-близо е устройството до мястото на приемане на течности, на толкова по-малък стрес ще бъде подложено.

Мотопомпите се установяват на близко разстояние от засадения участък. С добавянето на маркуч с диаметър, аналогичен на този на дюзата, те абсолютно самостоятелно осъществяват напояването на лехите. Водоснабдяването се регулира от оборотите на двигателя.

Колкото по-висока е скоростта, толкова повече течност може да се изпомпва, докато ефективността на такава система може да достигне 1600 литра в минута, независимо от нивото на замърсяване на водата. Най-често за напояване се вземат по-скромни моторни помпи с производителност 150-200 л / мин.

В този случай твърде мощен поток вода просто не е необходим, тъй като процедурата по напояване се извършва с пръскачка или маркуч с напречно сечение не повече от 30-40 мм. В противен случай силната струя ще оголи кореновата система на растенията, което ще доведе до загуба на реколтата.

Предимства на моторната помпа при напояване на земеделски култури

Самото устройство на моторната помпа е доста просто и непретенциозно в режим на експлоатация. Освен това малките размери позволяват удобен транспорт до всяко място, така че не е необходимо да оставяте агрегата в полето, където се извършват поливките. По този начин устройството ще бъде защитено от кражби и неблагоприятни климатични условия.

За земеделските стопани има широка гама от моторни помпи за вода, които трябва да бъдат избирани според техническите характеристики въз основа на индивидуалните изисквания. Заслужава си да отбележим, че мотопомпите се избират според мощността, от която зависи максимално възможното разстояние на пренос на течности.

Сред предимствата на това техническо оборудване, можем да изтъкнем:

  • Удобна мобилност;
  • По-висока ефективност на работа в сравнение с конвенционалната помпа;
  • Непретенциозност и надеждност;
  • Дълъг експлоатационен живот;
  • Компактност и широк диапазон на работа;
  • Възможност за свързване на няколко маркуча наведнъж;
  • Голям резерв на мощност.

Моторните помпени устройства могат перфектно да се справят с няколко напоителни маркуча наведнъж, тоест около 3 – 5 потребители могат да бъдат свързани към устройството чрез адаптери за едновременно напояване на няколко участъка. Агрегатите се предлагат с дизелови, бензинови и газови двигатели, които се избират въз основа на изискванията и преценката на конкретния собственик.