Витамини и минерали

Незаменимият Витамин А

Витамин АВитамин А е незаменим за подхранването на кожата и се среща в храната главно под 2 форми:

Ретинол

Ретинолът е витамин А, извлечен от храни с животински произход – тлъста риба, производни на рибено масло, агнешки черен дроб, яйца, сирене и млечни продукти. Много трудно би било да приемем свръхдоза витамин А от хранителни продукти. Тъй като излишъците от този витамин са токсични трябва да бъдем много предпазливи приемайки го под формата на добавка. Никога не бива да бъркаме ретинолът с ретин А, тъй като ретин А е лекарствено средство на основата на витамин А.

Ако се опасявате, че имате недостиг от този витамин и се нуждаете от допълнителни количества, задължително потърсете професионален съвет най-вече ако сте бременна или се опитвате да забременеете. Запомнете, че недостигът от него е толкова опасен, колкото и излишъкът му. От съществено значение е и за нормално протичащата бременност. Известни са качествата му за лечението на опасни детски болести като дребната шарка. Липсата на витамин А уврежда клетъчната мембрана, новите клетки загиват преди да са успели да достигнат повърхността, запушвайки порите и възпрепятствайки нормалното омазняване на кожата.

Навярно изпитвате недостиг на витамин А, ако страдате от:

 • Черни точки и гнойни пъпки;
 • Суха, загрубяла и лющеща се кожа;
 • Пърхот;
 • Цистит;
 • Кокоша слепота;
 • Възпалени клепачи и ечемик;
 • Петна, пъпчици и циреи;
 • Язви в устната кухина;
 • Чести или периодични кожни инфекции;
 • Суха коса;
 • Вътрешни възпаления;
 • Червени, възпалени, смъдящи и сърбящи очи;
 • Чупливи, лющещи се нокти.

Витамин А засилва действието на есенциалните мастни киселини и най-вече на гамалиноленовата киселина. Заедно с цинка, витамин А поддържа имунната функция и спомага за пренасянето на други жизнено необходими хранителни вещества до клетките.

Бета каротин

Бетакаротинът е важно хранително вещество, забавящо процесът на стареене и е изключителен враг на окисляването. Съдържа се в каротиновите храни – моркови, тикви, кайсии, пъпеши, дини, червено цвекло, ряпа, цикория, магданоз, сладки картофи, планктон, зелени листни зеленчуци и други. За да ви е по-лесно запомнете, че повечето оранжеви, жълти и тъмно зелени плодове и зеленчуци съдържат бетакаротин. С други думи, тялото ви ще преобразува бетакаротина във витамин А и това се случва в тънките черва и черния ви дроб.

Витамин А има множество функции и най-важните от тях са растежът и развитието и поддържането на имунната система, също и на доброто зрение. Витамин А функционира в много различна роля като ретиноева киселина (необратимо окислена форма на ретинол), който е важен хормон, подобен на растежният фактор за епителната и други клетки.

Най-новите изследвания показват, че абсорбацията на провитамин А – каротиноид е само на половина от това, което считахме до сега. Изводът, който може да си направим от по-новите изследвания е, че плодовете и зеленчуците не са чак толкова голям източник на витамин А, както преди се е предполагало. Това е много важно да се знае от вегетарианците, тъй като нощната слепота е разпространена широко в страните, в които населението не консумира достатъчно богати на витамин А храни като месо, тлъсти риби и млечни продукти.

Витамин А се намира естествено в много храни:

– Черен дроб, говеждо, свинско, риба, пиле, треска;

– Сладък картоф;

– Глухарче;

– Морков;

– Броколи, листа и розички;

– Зеле;

– Тиква;

– Спанак;

– Пъпеши и дини;

– Кайсия;

– Папая;

– Манго;

– Домати;

– Морска храна;

– Сирене Чедър;

– Яйца – кокоши, пъдпъдъчи, щраусови;

– Мляко;

– Масло – НЕ маргарин;

– Грах.

Най-богат на витамин А е черният дроб от треска и маслото, извлечено от него.
Ролята на витамин А в различните функции на тялото:

– кожа и здравето на клетките;

– зрение;

– имунна функция;

– ембрионално развитие и възпроизводство;

– генна транскрипция;

– антиоксидантна активност;

– и други.