За дома

Памучното спално бельо – кои са неговите достойнства?

памучно спално бельо

Един от основните фактори за крепко здраве и добра психическа кондиция е пълноценната почивка. Тук следва да се запитаме: можем ли да си отпочинем пълноценно, ако не спим в добро, висококачествено и приятно за тялото спално бельо? То е също толкова важно колкото е и широчината на леглото, качеството на матрака и вида на възглавниците.

Защо точно памук?

Спалният текстил се изработва от няколко вида влакна: естествени, синтетични и микс от двете. Естествени тъкани са коприната, ленът и памукът. Най-разпространеният тип спално бельо е памучното. За разлика от коприненото, то е повече от достъпно и съвсем не отстъпва по качество, дълготрайност и физико-механични свойства на коприната. Нещо повече – памучните материи са по-малко капризни по отношение на гладене и пране.

За първи път спални завивки от памук започват да се произвеждат в Италия през 18-ти век. Бельото от този материал започва да се търси много, тъй като не е по-ниско по качество от лененото бельо и е няколко пъти по-евтино от коприненото. Комплектите за спалня от памук имат множество предимства. Не е странно, че грижовните майки по цял свят избират този материал за леглата на децата си.

Най-важното е, че памукът е напълно естествен материал, той е хигиеничен и практичен. Това е напълно хипоалергична материя, което означава, че никога няма да проявите алергични реакции. Памучната тъкан бързо абсорбира влагата и в същото време съхне много бързо. Памукът е дишащ материал и следователно с него се елиминират проблеми като нощното изпотяване.

Цветове и десени

Памучните спални комплекти днес могат да се открият в невероятно разнообразие от разцветки и шарки. Естествената тъкан е лесна за оцветяване и не отделя боя в процес на изпиране. Само продуктите с много ниско качество могат да „пускат” боя и да оцветят останалото пране в пералнята.

Днес на пазара могат да се намерят изделия с невероятен стил и колорит. Фантастичното 3D спално бельо, предлагано в онлайн магазин Pilo, е доказателство, че днес човешката фантазия може да се реализира по всевъзможни начини. Триизмерни изображения, отпечатани върху текстил ще променят изцяло облика на вашата спалня и ще ви доставят максимална визуална наслада. Отдвна е известно, че спалното бельо може да послужи и като декорация в спалнята.

За какво да внимавате?

Памучните чаршафи са най-лесни за поддръжка, но въпреки това и те изискват специални грижи. Не е препоръчително да перете бельото от памук на твърде висока температура, а ако искате да си спестите гладенето – задайте по-ниски обороти за центрофугиране. Имайте предвид, че памучните и ленените изделия се свиват леко след първото изпиране. Внимателно избирайте размера на комплектите.

Ако искате да запазите цветовете на спалното бельо, обръщайте калъфките и пликовете от вътрешната страна, преди да ги поставите в пералнята. Ако сушите прането си на открито, погрижете се слънцето да огрява също опаката страна на изделията. Това ще предпази цветовете от избеляване.

Най-лесният начин за гладене на памучно спално бельо, без да се повреждат тъканите, е с парогенератор. Ако не разполагате с такъв уред, използвайте функцията пара на домашната си ютия. И последно: Винаги избирайте внимателно мястото от където купувате спални покривки. Това е единственият начин да си гарантирате качество на разумна цена.