Полезни храни

Подходящи храни за натрупване на мускулна маса

Подходящи храни за натрупване на мускулна масаС правилният избор на храни можете да ускорите натрупването на мускулна маса, но не трябва да пренебрегвате и хранителни добавки, както не на последно място да следвате добра програма за тренировки. Две шепи бадеми на ден например, може да задоволи необходимостта ви от храна, както и да добави малко тласък на мускулите.

Бадемите съдържат високи нива на алфа-токоферол, витамин Е се абсорбира добре от организма и е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали, които могат да бъдат образувани в резултат от тежките физически упражнения. Това ще помогне на мускулите ви да се възстановят бързо. Но освен това бадемите предпазват мозъка. Изследвания показват, че консумацията на храни с богато съдържание на витамин Е, намаляват вероятността да се развие болестта на Алцхаймер.

Добавянето на малко зехтин към диетата също да помага за развитието на мускулна маса.

Тялото има един клетъчен протеин, тумор-некротизиращ фактор алфа, който е отговорен за наранявания, свързани със загуба на мускулна маса и отслабването на мускулните. Зехтинът предотвратява това да се случи. Освен това той съдържа високи нива на витамин Е.

В допълнение към подпомагането на развитието на мускулите, зехтинът намалява риска от сърдечни заболявания, рак на дебелото черво, диабет и остеопороза.

Яйцата са една от най-пълните храни в природата, и в сравнение с една пържола, имат по-малко калории и повече протеини. Te съдържат девет незаменими аминокиселини, тези, които тялото не може да синтезира и по този начин единственият им източник е поетата храна, което означава, че можете да консумирате по-малко количество яйца за разлика от другите протеинови храни, и да получите същия тласък по време на тренировките за мускули.

Освен това яйцата са важен източник на други витамини и минерали, тъй като съдържат желязо, витамини А, D, E, B12 и фолиева киселина. Но те съдържат и лутеин и зеаксантин, които помагат за предотвратяване на катаракта и дегенерацията на макулата. Имат важна роля за мозъчната функция.

Ако предпочитате риба, изберете сьомга, която е богата на омега-3, което ще ви помогне за подобряване на цялостното възстановяване на мускулите.
За изграждането на мускулите трябва да се добавят нови протеини, по-висок процент от този, който тялото разгражда. Омега-3 също намалява рисковете от диабет и от сърдечни заболявания.

Киселото мляко може да изглежда като храна за децата, но трябва да се включи в диета за покачване на мускулната маса.

То е перфектната комбинация от протеини и въглехидрати и може да помогне за възстановяване на мускулите, както и за техния растеж, ако се употребява след тренировка. Още по-добре е да добавите плодове, тъй като допълнителните въглехидрати, съдържащи се в плодовете повишават нивото на инсулин в кръвта, което намалява разграждането на белтъчините, което се случва след тренировка. Киселото мляко съдържа конюгирана линолова киселина CLA, която е известно, че помага за намаляване на общото количество мазнини в тялото и е една от малкото храни, съдържащи естествени мазнини.

Пържолата е огромен източник на протеини, но тя съдържа също желязо и цинк, които са важни хранителни вещества за укрепването на мускулите. Тялото произвежда и значително количество креатин, който осигурява енергията, необходима да продължи изграждането на мускулите. Ако изберете месо без мазнини, то ще ви донесе същите ползи, но ще избегнете излишните калории.

Често сме склонни да забравяме колко е важна водата за човешкото тяло, което е една система, състояща се от 80% вода. Дори загубата на 1% от нея може да бъде проблематично. Правилната хидратация води до голяма загуба на мазнини и за понижаването на наднорменото тегло, а дехидратацията допринася за разкъсването на мускулите. Водата е полезна за всички мускули, но особено за сърцето, което е най-важният ни мускул.

Мнозина не могат да живеят без кафе. Кофеинът увеличава ползата от силовите тренировки и помага за формирането на мускулите. Заедно с въглехидратите спомага за по-бързото им възстановяване.