Обзавеждане

Разположение на обзавеждането в спалнята

Спалнята трябва да е хармонично подредена, така че да действа положително на настроението на човек. Тя трябва да създава такава атмосфера, че да предразполага към почивка и спокоен сън.

Стаята

фън шуй спалняФормата на самата стая, която е предназначена за спане трябва да е квадратна, кръгла или правоъгълна. Когато ъглите на стаята са повече от тези на посочените правилни форми, тогава в тях трябва да се поставят “смекчаващи”ги предмети като цветя, декорации, огледала, картини и други подходящи елементи.

Ситуирането на спалнята в жилището трябва така да се избере, че да е на подходящо спокойно и тихо място. Това буквално означава, че тя не бива да е в близост с входната врата, кухнята и стълбището. Спалнята трябва да е отделена и обособена от другите стаи, като за целта не е желателно те да имат общи врати с нея. Ако все пак има такава за бърз преход от стая в стая, най-добре е тя да не се използва и да се “скрие” по някакъв начин.

Леглото

Най-важният елемент, разбира се, е самото легло. То трябва да е стабилно, здраво, удобно и естетичеки издържано. За да не се нарушава ергономичността му, не бива да се поставят никакви предмети под него. Положението на леглото трябва да е такова, че да има изглед към вратата от него, но не е препоръчително да е близо до прозорец или да не е опряно с една от страните си до стена. До леглото трябва да има достъп и от двете му страни. Ако на него спят двама души, необходимо е матракът да е общ. Независимо от какъв материал е изработено леглото- дърво желязо и дали е декорирано с тапицерия или облицовано с различни материали, неговия избор трябва да е основан на качествата и комфорта му.

Допълненията

Скосените и наклонени тавани не са подходящи за спалното помещение.

Мебелите в спалнята трябва да са безопасни като леглото. За предпочитане е кръглата им форма и меката тапицерия.

Плътните щори или пердета за задължителни, за да не пречат светлините отвън.

Никога огледалата не бива да се разполагат срещу леглото, защото в просъница след ставане вашето отражение може да ви заприлича на друг човек, който е влязал в стаята ви.

Меките, семплите и убити цветове са подходящи багри за стаята. Единствено в детските сплани е допустимо използването на ярки и свежи тонове.

Ако спалнята ви е пригодена и за други функции като тези за учене или работа в нея, то трябва да обособите тези отделни зони много ясно.

Матираното осветление на абажура е по-добро решение от силната светлина на големия полилей.

Растенията са напълно излишни, поради това, че през нощта те отделят въглероден диоксид във въздуха.