Полезни храни

Салвия – лечебни свойства

Салвия Наименованието на това растение произхожда от латинското име „Salvere”, което означава лекувам. Многогодишен полухраст от семейство гъбоцветни достигащо височина около 50 – 60 см. Има мощен дървенит корен и гъсто покрито с листа и стъбла. Съществуват над 700 вида салвия.

От векове и се носи прозвището – растение на дълголетието.

Родината на лечебната салвия е Средиземноморието, но през средните векове са започнали да я отглеждат в Северна Европа. Била е любимо растение в градините на манастирските земи по време на Ренесанса. По – късно вече е пренесена в градските градини, като е включвана в лекарствените растения, както и в кулинарните подправки.

Полезните свойства на салвията

В листата на салвията се съдържат от 0 , 3 до 3 % етерично масло. В листата също са открити флавоноиди, алкалоиди, дъбилни вещества, олеанова, урсолова и хлорогенова киселини, витамин Р, питонциди, парадифенол, никотинова киселина и други. Листата на салвията имат силно дезинфектиращо и противовъзпалително действие върху организма. Известна е със свойството си да спира потенето и често се използва от жени в климактериума, които получават горещи вълни.

Използва се от кърмачките, които искат да отбият бебетата си – за намаляване на лактацията. Под формата на настойка се използва за изплакване на гърлото и джабурене, при стоматит, катар на горните дихателни пътища, ангина, туберколоза и гинекологични заболявания. Младите листа на растението се използват за налагане върху външни тумори. С растението могат да се правят инхалации, да се използва настойка от листата, при заболявания на стомашно – чревния тракт и други.

Салвията не бива да се приема в големи дози и дълго време. Възможно е да се натровите или да получите раздразнение.

Във вещерството се използва за прикъдяване на дома, като се твърди, че гони злите сили.

Съхранявайте сушената салвията в затворен стъклен съд на сухо и тъмно място. В кулинарията се използва при приготвянето на зеленчуци, ястия с гъби и за различни маринати. Комбинира се отлични с лук, чесън и зелена чушка. Подправка за печено месо и риба.