Бременност

Съвети за бързо забременяване

забременяванеЗа някои жени, зачеването може да бъде изключително лесно… Хвърлят контрацепцията и независимо, дали „работят“ за първото си бебе или третото – щрак и успяват! За много други обаче, забременяването се превръща в скучно занимание, луд танц на чифтосване, което се върти около овулационни тестове, измерване на базална температура, специални сексуални пози и най-вече поредица от изследвания за фертилитет, с цел търсене на всевъзможни репродуктивни проблеми.

Ако тялото ви е било подложено на бомбардировките на противозачатъчни хапчета и други химични средства , на организма ви най-вероятно, ще му бъде трудно да си свери часовника поне за няколко месеца след приключването на „медикаментите“.

За да увеличите шансовете си за забременяване вижте следните съвети:

Здравословно хранене

Здравословното хранене и „ремонтиране“ начина на живот е изключително важно, ако искате да увеличите шансовете си за бебе.

Редовните физически упражнения и балансираната диета, ще ви помогнат да поддържате тялото си в добра форма. Уверете се, че консумирате пресни плодове и зеленчуци, за да получите най-важните витамини и минерали в менюто си!

 • Боровинки, малини, зелени листни зеленчуци, червени чушки, зеле и др.
 • Богатите на цинк храни, ще подобрят шансовете ви за зачеване – морски дарове и др.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина – наричана още витамин В9 и е сред най-важните витамини за здравето. Спомага умножаването на клетките. Изключително важен по време на бременността, тъй като способства образуването на плацентата и изграждането на костния мозък на ембриона. Източниците на витамин В9 са – маруля, грах, магданоз, броколи, спанак и други зелени зеленчуци. Фолиоева киселина се съдържа и в хлебните изделия, овесените ядки, черния дроб, в някои меки сирена ( изключително не препоръчителни по време на бременност) и др.

Една ежедневна консумация на фолиева киселина – 400 мкг. до 800 мкг., ще намали риска до 70% от вродени увреждания на плода. Витамин В9, спомага за правилното развитие на гръбначния стълб, мозъка, клетките и образуването на ДНК. Витаминът, оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка. Фолиевата киселина се предписва много често, когато има анемия, тъй като организмът не произвежда фолиева киселина, трябва да бъде набавяна под формата на добавки или чрез храна. Фолиевата киселина няма да ви помогне да заченете по-бързо, но е изключително важна за една нормално протичаща бременност.

Дефицитът на този витамин, в комбинация с дефицит на В12, водят до нарушения в образуването на червените кръвни телца в гръбначния мозък и е причината за мегалобластна анемия. Дефицитът на витамин В9, е особено опасен в първите месеци на бременността. Дори малкият му недостиг, може да доведе до нарушения в развитието на плода и вродени малформации ( Спина бифида), преждевременно отлепяне на плацентата и дори аборт. По време на бременността, приемът му чрез храна е незадоволителен, тъй като потребностите от него, са 2-ва пъти повече. Затова е нужно да бъде приеман под формата на таблетки от бъдещата майка.

Други витамини и добавки

Има някои основни хранителни вещества, от които ще се нуждае тялото ви преди да забременеете:

Витамин Е, А, С, D – Тиамин В6, мастни киселини Омега 3, Рибофлавин, Ниацин, Пантотенова киселина, Цинк, Мед и Калий.

Тези витамини, ще са ви препоръчани и по време на бременността.

Добавки

Мака, Вайтекс (Адамово дърво), Масло от Вечерна Иглика, Алое Вера, мастни киселини Омега 3 и др.

Килограмчета

Наднорменото или поднорменото тегло, могат да намалят шансовете за забременяване. В идеалния случай, вашият BMI, трябва да бъде между 20 – 25 (макс).

Наднорменото тегло, увеличава шансовете за високо кръвно налягане и диабет по време на бременността и крие редица други рискове и усложнения.

Посетете вашия личен лекар, за да проверите дали вашите килца, могат да са пречка за забременяване. Независимо, че искате да ускорите процеса и да заченете възможно най-скоро, никога не трябва да прибягвате към изтощаващи диети. Мислете в дългосрочен план и действайте разумно! На първо място трябва да сте здрава, за да бъдете и по-здрав родител.

Прочистване

Ако планиране забременяване, освобождаването от токсини е първото нещо, което трябва да направите. Пушенето и консумацията на алкохол са двете от нещата, които могат да намалят шансовете ви или в един момент да объркат нещата. Преди да забременеете е добре да се откажете от тези два вредни навика или поне да ги сведете до минимум. Да речем – една чаша вино седмично преди забременяването и нула чаши – след двете чертички. Отказването от тези 2-ва порока преди зачеването, са приоритет и на вашия партньор. Алкохолът и цигарите, могат да повлияят качеството на спермата и водят до по-ниската плодовитост.

Кофеин

Като сме тръгнали на тема пороци, нека обсъдим и този свързан с кофеина. Жените страдащи от репродуктивни проблеми е добре да се откажат от този „навик“. Дамите консумиращи повече от 2 чаши кофеинови напитки (кафе, кола, черен чай и др.) на ден ( приблизително 300мг.), могат да намалят шансовете си за бебе, с около 30%. Има много проучвания на тази тема и те не са единствено насочени към жени с репродуктивни проблеми. Ограничен прием на кофеин, сведен до сутрешна чаша кафе е абсолютно нормален. Ограничаването на енергийните напитки е задължително.

Редовен секс

Най-важното! Да, да – правете секс! Въпросът обаче е: Колко често трябва да се прави секс с цел забременяване? Или другият : След колко време опити и секс, ще забременея? Това са едни от най-често срещаните въпроси на тази тема. Някои от жените забременяват още през първия цикъл, а други чакат до 1 година и повече, за да забременеят. Що се отнася до колко пъти, а не колко време отнема бебеправенето, учени са установили, че 104 е сaкралното число. Разбира се, не 104 пъти секс на един дъх, а някъде толкова, разделено средно по 3 пъти седмично.

Редовен секс и овулация

Много хора казват, че след секс е добре да останете в леглото – с леко повдигнати крака и таз, и да не тичате към банята или тоалетната, веднага след половия акт.

Хубаво би било, да говорите с партньора си за всичко, което ви безпокои, за да видите и неговата гледна точка.

• За да запазите партньорската сперма по-дълго в себе си, може да използвате „moon cup“ или „мека чашка“, която се поставя във влагалището след половия акт, за да предотврати изтичането на спермата.

Запознайте се с вашия цикъл

Менструалният цикъл е физиологичен процес, които има средна продължителност около 28 дни – периодът между две менструации. За нормален менструален цикъл се счита от 21-35 дни и средна продължителност на кръвотечението (меснтруацията) – 3-7 дни. За първи ден от менструалния цикъл се смята – първият ден на менструацията.

Всеки менструален цикъл се състои от 3 фази: десквамативна (менструация), пролиферативна (фоликуларна) и секреторна (лутеална), ще ги разгледаме така: фоликуларна, овулаторна и лутеална.

Фоликуларна фаза – започва от 1-я ден на цикъла и продължава до следващата фаза – овулация. В началото на всеки цикъл, няколко от примордиалните фоликули наедряват, стимулирани от ФСХ и ЛХ от хипофизата. Така клетките и гранулозните клетки, произвеждат течност, която се наслагва в образуващата се кухина на фоликула. Един от фоликулите изпреварва останалите като става доминантен.

Доминантният фоликул се превръща в Граафов фоликул, в продължение на около 14 дни, считано от 1-я ден на последната редовна менструация. Този фоликул се премества към повърхността на яйчника, приготвяйки се за овулацията. В редки случай се развиват 2-ва доминантни фоликула и могат да достигнат приблизително едновременно до овулация. Ако бъдат оплодени и двете яйцеклетки, се получават двуяйчни близнаци. На 3-я ден от менструалния цикъл, гонадотропините ЛХ и ФСХ, трябва да бъдат в съотношение 1:1, което се счита за идеалното съотношение за бебеправене и не само.

Овулаторна фаза – При 28 дневен цикъл, тя се пада между 10-я – 14-я ден на цикъла. Уголеменият доминантен фоликул (нараснал достатъчно > 18mm.), се разпуква и яйцеклетката се отделя (стените на фоликула изтъняват и след това се разкъсват). Тя бива уловена от фимбриите (за да бъде оплодена в маточните тръби) и пътят й е насочен към матката. Ако не настъпи оплождане, яйцеклетката се „изхвърля“. Животът й продължава средно между 12 -24 часа. Процесът се нарича овулация и се отличава с пик на ЛХ (повишава се секрецията на лутеинизиращия хормон).

Най-фертилните дни от цикъла са – около 2 дни преди овулация и денят на овулацията.

Лутеална фаза – Тя продължава от овулацията до края на цикъла. След като яйцеклетката е освободена, мястото където се е спукал фоликула се изпълва с кръв – корпус хеморагикум. Клетките на фоликула пролиферират и съсирената кръв се замества от жълтеникави лутеални клетки – формиращи Корпус Лутеум, така нареченото Жълто тяло (секретират се естрогени и големи количества прогестерон). При отсъствие на бременност, жълтото тяло дегенерира (около 24-я – 25-я ден от цикъла) и се превръща в Корпус албиканс. Ако настъпи бременност, Жълтото тяло продължава съществуването си като отделя големи количества прогестерон и естрогени.

• През тази фаза, ЛХ стимулира образуването на Корпус Лутеум и продукцията на естрогени и най-вече на прогестерон. Изследването на прогестерона трябва да се направи, задължително на 7-я ден след доказана овулация (средно 21 -22 ден от месечния цикъл).

• Ако не е настъпила бременност в края на фазата, секрецията на естрогени и прогестерон драстично намалява. Покачва се нивото на ФСХ и следва началото на новия цикъл – с узряването на нова яйцеклетка.

Прогестеронът е хормона на бременността – така наречен „хормона на живота“. Той благоприятства имплантирането на оплодената яйцеклетка и износването на бременността. До 5-я месец на бременността, хормонът се произвежда от Жълтото тяло, а след това от плацентата.

Методи за пресмятане на овулацията:

Температурен – измерване на базална температура сутрин, по едно и също време, преди ставане от леглото (не бива да сте ставали минимум 5 часа преди измерването на базалната температура. Тялото трябва да бъде в абсолютен покой). Начин на измерване – посредством живачен термометър – 10 мин. Електронен термометър – държи се 1-2 мин. след сигнала. Термометъра се поставя вагинално, анално и орално.

Слюнчест секрет – тест за овулация, базиран на изследването на слюнката. Представлява „мини машинка“ с мощна оптична леща, с увеличение около 50 пъти. Чрез този тест, може да установите дните с най-висока вероятност за зачеване, следейки промените, които настъпват в слюнката по време на месечния цикъл. На пазара се предлагат много варианти на тези тестове, но всички са на един и същи принцип. Малко преди овулацията е налице пик в естрогеновата секреция, съпроводен с ясно отличителна папратовидна структура на слюнката, дължаща се на хормоналните промени в женския организъм.

Този тест, отлично ще ви съпътства през 3-те фази – нефертилна, преходна и фертилна. Тестът се използва сутрин на гладно и жадно. Малко количество от слюнката се поставя върху лещата, изчаква се 5 мин., за да изсъхне и тестът е готов за наблюдение. Fertile – Focus е един от най-добрите варианти на овулационните микроскопи. Предвижда с 98% точност, в рамките на 72 часа преди настъпването на овулацията.

Домашни тестове за овулация – Представляват лентички или касети, наподобяващи тестовете за бременност. Тези тестове не улавят Бета ЧХГ, а ЛХ , който е предвестник за настъпващата овулация. Най-често се продават няколко теста в една опаковка, 5-7 броя. Цените им варират от 3 -30 лв., в зависимост броя на лентичките, включените екстри и марката. На опаковката е посочено най-подробно, как да се използва тестът и как да се отчете резултатът. 3 мин., са достатъчни, за да знаете отговора.

Може да се тествате по всяко време на денонощието и дават до 99% точност. Добре е да започнете 4 -5 дни преди предполагаемата дата на овулацията. Положителен резултат е, когато – контролната и тестовата линия са еднакви по интензитет и цвят, или когато тестовата линия е по-ярко изразена от контролната.

Отрицателен резултат – тестовата линия е по-бледа от контролната или отсъства.

Концентрацията на цервикална слуз – Само по това, не може да се съди и определя, дали овулацията е настъпила или не.

Календарен метод – Много от дамите, планиращи забременяване, се „екипират“ с календарче (не ламинирано), „он – лайн“ овулационен календар или календар под формата на приложение ( за смарт телефон, таблет или др.) В него се въвежда денят на последната редовна менструация (ПРМ) и продължителността на месечния цикъл ( за 28 дневен цикъл – овулацията, ще се пада около 14-я ден).

В календара, могат да бъдат въвеждани всякакви данни – продължителност на менструацията (вид на кръвотечението, болки по време на менструацията и др.), всички симптоми, лекарства, други методи за определяне на овулация (графики на базална температура, овулационни тествания и др.), брой сексуални контакти в месеца, вид на цервикалната слуз, усещания по време на цикъла, други бележки (посещения при гинеколог, фоликулометрия и др.) и т.н. Това може да бъде идеален помощник, но единствено придружен с останалите методи за проследяване на овулация.

Посети доктора си

Ако сте се опитвали да забременеете и не сте успели в продължение на година, е време да се насочите към вашия лекар. Той ще огледа здравословното ви състояние, ще направи изследвания, за да провери – има ли някакви причини за притеснение. Ако туко-що, сте започнали опитите за бебе, много по-добре би било, да посетите вашия лекар веднага. Може да го направите заедно с партньора си, като проверите медицинските си истории и общото здравословно състояние. Това ще увеличи шансовете ви за зачеване. Все пак, ако опитите са продължили дълго време, и се чувствате отчаяни, е разумно и дори задължително да се консултирате с добър специалист. Първите изследвания, които се назначават са – изследвания на хормоните, микробиолия, цитонамазка, спермограма на партньора и др.

Хормонални изследвания:

 • Гинекологичен преглед и ехография
 • За партньора – спермограма (минимум 4-ри дневно въздържание). Извършва се в IVF клиники и клиники за лечение на стерилитет.
 • На 3-и – 4-и ден от месечния цикъл – ФСХ, ЛХ, Пролактин ( изследването се прави в пълен покой по време и преди взимането на кръв – 30 мин. преди взимането на кръв, ранно сутрин, 2-3 дни преди това, не е добре да имате сексуален контакт, тежки физически натоварвания и др.)
 • Естроген – хормон, произвеждащ се от яйчниците. Увеличаването на естрогените преди овулация, води до отделянето на ЛХ. Тестостерон – Хормон от групата на андрогените, който служи за регулация на ЛХ и ФСХ.
 • Прогестерон – на 7-и ден след доказана овулация (21-и – 22-и ден от МЦ).

Тиреоидни хормони

 • TSH, FT3 (свободен трийодтиронин), FT4 (свободен тироксин), ТАТ и МАТ – изследването е добре да бъде проведено ранно сутрин на гладно и жадно.
 • Микробиология и изследване за хламидия е и за двамата партньори, както и лечението. В гинекологичен кабинет – след края на менструацията (да няма кървене). 1-2 дни преди изследването, не бива да се правят вагинални промивки и да има сексуални контакти. Минимум 20
 • 30 дни след провеждане на лечение с вагинални глобули/ таблетки или перорален прием на антибиотични лекарствени средства.
 • Фоликуметрия – Фоликуметрията е процедура, която ще проследи овулацията. Извършва се от гинеколог чрез ултразвуков апарат в гинекологичен кабинет.
 • Цитонамазка – Добре е да бъде течно базирана цитонамазка ( РАР тест). Изследването е изключително важно за жени на възраст между 21-65 години, както и при девойки под 21, водещи полов живот. Това е микроскопско изследване на клетките от шийката на матката (цервикса) и има за цел ранното откриване и диагностициране на рак на шийката на матката. Тестът е разработен от Джордж Папаниколау, от там идва и името му РАР тест. 24 часа преди цитонамазката, не използвайте вагинални тампони, не правете вагинални промивки, без сексуални контакти, не използвайте вагинални кремове и глобули. Цитонамазката е добре да се „вземе“ около 10-я – 14-я ден от менструалния цикъл. Процедурата не е болезнена и се извършва от гинеколог. Пробата се изпраща в специализирана лаборатория (цитологична лаборатория). Резултатите от цитологичното изследване, се класифицират в 5 степени (РАР I, PAP II, PAP III, PAP IV, PAP V). Ако резултатът от цитонамазката е PAP III, IV, V, се назначават допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата и лечението.
 • Колпоскопия ( от гр. език колпо – влагалище и скопия – наблюдавам) – Това е рутинно гинекологично изследване. Влагалището, шийката на матката, се наблюдават със специален микроскоп наречен колпоскоп. Процедурата е бърза, безболезнена и при нея не се използват никакви болкоуспокояващи и упойки. С помощта и се диагностицират изменения на шийката на матката, лигавицата на шийката, тъканни дефекти и др. Лигавицата на шийката на матката се намазва с разреден разтвор – оцетна киселина и след това с йодна тинктура. Ако гинекологът заподозре нещо обезпокоително, може да назначи – РАР тест, ЧПВ изследване, биопсия и др.
 • Снимка на тръбите – хистерография.
 • Лапароскопия или хистероскопия.
 • Посткоитален тест и изследване на антитела срещу сперматозоидите.

Без стрес

Правенето на опити за бебе, може да бъде стресиращо, особено ако партньорите поставят натиск един върху друг.

Бебеправенето трябва да бъде и забавно, нали? Уверете се, че не сте тревожни, паникьосани и стресирани. Стресът е от онези лоши „навици“, които трябва да избегнете като цигарите, алкохола и упойващите вещества. Може да увеличите шансовете си за бебе с техники за релаксация, йога, медитация и др. приятни дейности.

Помислете за себе си, за вашето физическо и психическо здраве… за здравето на вашите бъдещи деца! Направете крачката още сега…