Здраве

Синдром на раздразненото дебело черво

Синдром на раздразненото дебело червоКоремни болки, газове, подуване, спазми на мускулите в стомашно-чревния тракт, куркане на червата, диария или запек, слуз в изпражненията – редица симптоми, които се появяват при над 20% от хората в активна възраст. Този сбор от неприятни и болезнени симптоми се нарича Синдром на раздразненото дебело черво.

Съотношението мъже : жени е 2:3, защото това състояние е свързано и с хормоните, както и със срастванията, които се образуват понякога след раждане с цезарово сечение или след възпаления на детеродните органи. Тези сраствания намаляват чревната перисталтика.

Специалистите посочват редица потенциални фактори, водещи до Синдром на раздразненото черво: стрес, психични проблеми, емоционален дисбаланс, тежки инфекции, прекаляването с антибиотици, непоносимост към определени храни, дефицит на влакнести храни, пушене и други. Най-вероятно за проявата на заболяването е необходимо съчетанието на няколко фактора, които заедно да доведат до характерната клинична картина, като основните са два – дразнещи храни и стрес.

Въпреки че признаците на това състояние варират от леки до такива, които ни правят нетрудоспособни, важно е да се знае, че това заболяване не е животозастрашаващо, нито пък води до по-сериозни здравословни проблеми, като рак на дебелото черво, например.

Синдромът обикновено се диагностицира след изключване на други заболявания с подобна симптоматика, след което се изработва стратегия за справяне с неразположението. Тя може да включва техники за овладяване на стреса, определени медикаменти и промени в хранителния режим.

Тъй като синдромът се свързва със стрес и емоционално напрежение, практикувайте медитация или други техники за релаксация. Редовните занимания с йога облекчават симптомите след няколко седмици. Следвайте балансирана програма, която набляга на дихателни упражнения и на дълбока релаксация.

Редовните физически упражнения нормализират перисталтиката и облекчават симптомите на СРДЧ. Спортувайте поне по половин час всеки ден.

Лечението е продължителен процес и както вече казахме включва прилагането на различни средства и подходи, но безспорно най-важен е правилният режим на хранене. Лекарите препоръчват прием на малки порции храна през кратки интервали от време, като храната трябва да се сдъвква внимателно и продължително. Не съществува хранителен режим, който да облекчи симптомите на всички, страдащи от това заболяване. Добре е да се консултирате със специалист, който да ви помогне във вашия конкретен случай.

Най-общо се препоръчват храни с ниско съдържание на мазнини и богати на влакнини. Неразтворимите влакнини придават обем на изпражненията и улесняват тяхното изхвърляне. Такива са:пълнозърнестите храни, пшеничени и царевични трици, ядкови плодове и семена, картофените обелки, лененото семе, ориз, тиквички, целина, авокадо и банани. Разтворимите влакнини от своя страна абсорбират водата и са особено полезни при диария. Разтворими са целулозните вещества в черния хляб, овесеното брашно, плодовете и зеленчуците. За да намалите усещането на дискомфорт, увеличавайте приема на влакнини постепенно и пийте поне 8 чаши вода на ден.

Трябва да се избягват газирани напитки, кофеин, изкуствени подсладители, алкохол, люти и пикантни храни.

Приемът на чай от мента или джинджифил успокоява стомаха и улеснява храносмилането. Може да си правите смеси от лайка, лечебна ружа, маточина и жълт кантарион.

Тъй като синдромът може да доведе до намаляване на полезната флора в дебелото черво, пробиотиците са много здравословни, понеже компенсират загубата. Някои проучвания сочат, че фруктоолигозахаридите (FOS) – захарни молекули в храни като бананите, могат да стимулират развитието на полезни бактерии.

Препоръчваме: преди да пристъпите към готвене е добре да накиснете храните, образуващи газове, например броколи и карфиол. Същото трябва да направите и с боба. Готвенето на пара, касаещо подобни зеленчуци (газообразуващи), ще намали образуването на газове в храносмилателната система.

Непоносимостта към определени вещества и най-вече към лактоза, е причина за СРДЧ. Добре е ако установите подобен проблем да избягвате храни, които съдържат лактоза, да водите хранителен дневник, чрез който да се информирате, кои храни провокират признаците на СРДЧ при вас. За да установите дали имате непоносимост към лактоза, в продължение на няколко дни (минимум 7) избягвайте храни, съдържащи лактоза. След курса на пречистване изпийте на гладно 2 чаши обезмаслено мляко. Проследете какви са симптомите ви 4 часа след приема и повторете курса на прочистване, за период не по-малък от 3 дни и на 4-я ден на гладно приемете 2 чаши преработено мляко без лактоза. Вижте дали имате различни или същите симптоми, в 4-те часа след приема.

Запасете се със…

Кисело мляко – съдържа пробиотици. Изследванията показват, че тези полезни бактерии стимулират развитието на здравословна чревна флора.

Булгур, зелени листни зеленчуци, сладки картофи – неразтворими влакнини. Приемът на неразтворими влакнини е полезен за справянето със запека, свързан с СРДЧ.

Боб, моркови – разтворими влакнини. Облекчават пристъпите на диария при СРДЧ.