Обзавеждане

Спалня за деца

Спалня за децаДетската стая е мястото, където детето играе и си почива. Затова обзавеждането трябва да е така разпределено, че стаята да може да изпълнява и двете си важни функции.

Материални, които се изпозват в тези стаи трябва да са изключително безопасни. Килимите по пода са задължителни за удобството на детето. Всички декоративни покрития по мебелите трябва да са напълно невредими за здравето му.

За стените най-подходящи са тапетите. Цветовете трябва да са в меки и нежни тонове. Заради химическият състав на боите те не са подходящи за покритие на стените в детските стаи. Картините по стените не са препоръчителни за стаите на малките деца.

Формата на стаята не бива да е с прекалено много ъгли. Пространствот в нея трябва да е така разпределено, че да се обособяват различни места за спане, почивка и учене. Разположението на мебелите в ктъгова фомра ще е най-удобно за детето. Така то ще може да вижда къде се намира всяко едно нещо и лесно да стига до него.

Осветлението трябва да е матирано и не много силно, за да не уврежда крехките детски очи. Стаята не бива да е изложена и на пряка слънчева светлина.

За разлика от цвета на стените, мебелите и останалите предмети трябва да бъдат решени в ярки цветове, които стимулират вниманието му. Мебелите трябва да са създадени специално за деца, като по тях няма остри ръбове. Тапицерията трябва да е мека и да може да предотвратява евентуални наранявания.

Всички мебели трябва да са така обезопасени, че да не могат да се отварят лесно от детето, да не бъдат на много висока височина.

Леглото, разбира се е най-важната част в интериора. То задължитено трябва да е с подходящи размери, които да не пречат на свободните движения и на спокойния му сън. Огражденията около него също са подходящо решение. Тапицерията трябва достатъчно добре да покрива всички ръбове. Матракът трябва да е от висококачествен материал, който няма да създава чувство на некомфорт или да осигурява такива температури, които са неподходящи за почивка и спане. Той не трябва да е прекалено мек, за да не се деформира лесно.

Височината на леглото трябва да е съобразена с височината на самото дете. Възглавничките не бива да са прекалено големи, препоръчително е да са по-ниски, за да може положнието на главата да е оптимално.

Все пак най-важно е атмосферата в детската стая да се харесва на детето, затова при избора на всички елементи, вслушването желанията му е задължително.