Полезни храни

Супер авокадо

авокадоТова е най-прекрасният плод в целият свят! Да, авокадото е плод. Това изключително вкусно, зелено, крушовидно нещо не е зеленчук, а плод.

То влиза с изключителна сила в повечето готварски рецепти, козметични кремове, маски за коса и лице, балсами за устни, шейкове за отслабване и други. Убедена съм, че има хора, които не го харесват или не са го опитвали, за това съм подготвила причините, които ще ви накарат буквално да се влюбите в него.

Мазнините, съдържащи се в авокадото са много полезни за човешкия организъм. То е пълно с моно-ненаситени мастни киселини, които са приятели на сърцето. Спомага за намаляване лошия холестерол в кръвта (LDL) и намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт. Хранителните вещества в него спомагат за развитието на клетките. Съдържа най-важните за подхранването на кожата витамини Е, А, В1, В3 и малки количества витамин С.

Похапването на авокадо може да регулира кръвното налягане, тъй като е пълен с магнезий и калий. Авокадото снабдява организма с магнезий 20 пъти повече от бананите, кивито и ягодите.

Чудесен и полезен заместител е на майонезата и фъстъченото масло. Спокойно си го намажете на филийка.

Маслото от авокадо е подобно на зехтина. Използването му в кулинарията и множество диети е признало положителните му ефекти върху сърдечно съдови заболявания, рак и признаци на стареене.

Притежава едно от най-силните антиоксидантни действия, като се изправя срещу стареенето на кожата. Влияе изключително благотворно върху общото здравословно състояние, поради съдържащите се в него есенциални мастни киселини и високо качествени белтъчини, които се усвояват лесно от организма.

Авокадото е прекрасен източник на фибри. Съдържат се около 10 гр. фибри в едно средно по големина авокадо.