Витамини и минерали

Тиамин / Витамин B1 – витаминът на оптимизма

Тиамин / Витамин B1Много хора смятат, че витамините са източник на енергия за телата ни. Истината е, че те не осигуряват енергия. По-скоро играят важна роля в усвояването на енергията, осигурена от мазнините, въглехидратите и протеините. Това е така, защото са нужни достатъчно витамини за регулация за нормалното метаболизиране на енергията. Освен това витамините участват в много други процеси, протичащи в човешкото тяло – от изграждането на костната система и зрението, до имунната функция и антиоксидантната защита.

Някои витамини са водно-, а други мастно разтворими

Според научната дефиниция, витамините са малки органични компоненти, които са напълно задължителни (поне в малки количества) за регулирането на процесите в тялото. Когато един хранителен режим е лишен от някой витамин (или няколко), се развиват остри симптоми, които могат да бъдат премахнати само чрез включването на витамините обратно в диетата.

Витамините са класифицират според тяхната разтворимост, защото от това зависи как биват абсорбирани, транспортирани, отстранени или складирани в тялото. Водно разтворимите витамини включват витамините от груба B (тиамин, рибофлавин, ниацин, биотин, витамин B 6, витамин B 12 и др.) и витамин C. Мастно разтворимите витамини включват витамините А, D, Е и К. Мастно разтворимите се абсорбират заедно с приетите като храна мазнини и когато веднъж попаднат в тялото, те се транспортират с помощта на мазнините.

Водно разтворимите не се нуждаят от мазнини, за да се абсорбират. Някои от тях трябва да се прикачат към специфични протеини, за бъдат транспортирани чрез кръвната плазма. Други се нуждаят от специални молекули, с които да се свържат, за да бъдат усвоени от храносмилателната система. С изключение на витамин B 12, водно разтворимите витамини се изхвърлят от тялото чрез урината. Мастно разтворимите витамини от своя страна се складират в черния дроб и мастната тъкан. Следователно, с витамин Б 12 и мастно разтворимите витамини можем да се запасим за сравнително дълъг период от време.

От колко се нуждаем?

Количеството за всеки витамин, от което се нуждае човек, за да бъде здрав, зависят от различни фактори – възраст, пол, килограми, особени заболявания и др. За различните витамини са установени препоръчителни граници, в които приемът им се смята за здравословен.

Тиамин

В азиатските страните заболяването бери-бери, което се асоциира с недостатъчния прием на тиамин, е познато от над 1000 години. То се разпространява особено през 19. век, когато се поставя началото на обработката на ориза. При този процес се отделя външната обвивка на ориза, в която се съдържа тиаминът. По този начин оризът придобива по-атрактивен вид, но също така се премахват и повечето полезни вещества от него.

Тиаминът, както другите витамини от група B, е коензим. Коензимите са непротеинови органични молекули, които спомагат действието на ензимите. Нуждите ни от тиамин в неговата коензимна форма са свързани с трансформирането на глюкозата в АТП (Adenosine-5′-triphosphate), както и за синтеза на ацетилхолина, които са жизненоважен невротрансмитер (химическо сигнално вещество на нервната система). Тиаминът също така е нужен и за метаболизирането на определени захари и аминокиселини.

Първите симптоми на тиаминовия дефицит са депресия и слабост. Други неврологични симптоми включват влошена координация, заглъхване на ушите или звънтящи звуци, докато не се стигне до парализа. Тъй като мозъкът и нервната система се нуждаят от глюкозата като енергия, някои от симптомите на бери-бери може да са свързани с невъзможността глюкозата да се усвоява пълноценно. Симптомите също така са свързани с ролята на тиамина в синтеза на ацетилхолина. Това заболяване може да окаже сърдечносъдови проблеми като сърцебиене, уголемяване на сърцето и др.

В Европа и България в частност тиаминовият дефицит е рядко срещано заболяване, като най-често се наблюдава при хора, злоупотребяващи с алкохола, тъй като той забавя или напълно блокира абсорбацията на тиамин в храносмилателния тракт. Алкохолиците с тиаминов дефицит честно развиват неврологичното състояние, познато като Синдром на Верник-Корасков, който се характеризира с психоза, проблеми с паметта, замъглено съзнание и кома.

За добри източници на тиамин се смятат свинското, пълнозърнестите храни, бобовите култури, ядките, семената и др. Някои производители на хляб добавят тиамин към белия хляб, макаронените изделия и т.н. Редовната консумация на някои храни може да попречи на усвояването на тиамин. Някои сурови сладководни риби или миди могат да блокират абсорбацията тиамин, но ако бъдат сготвени тези ензими биват унищожени. Други анти-тиаминови фактори, които не зависят от топлинната обработка, са някои чайове, кафето, определени видове пипер, сините боровинки, червеното зеле и др. Прекомерната консумация на тези храни и напитки увеличава риска от тиаминов дефицит.