Отслабване

Ускоряването на метаболизма = БМС = слабо тяло

слабо тялоСкоростта на метаболизма се унаследява, но възрастта също е определяща. Според специалистите, след 35-тата година, мускулната маса намалява с до 50%, което отслабва силите и забавя скоростта, с която изгаряме калориите. А пагубният резултат от всичко това е … целулит.

Разбира се, не само хора над 35 го имат. „Метаболизмът ми е бавен и всичко ми се лепи” е основно извинение на повечето хора, „собственици” на излишни телесни мазнини и целулит. Време е да се заемете с метаболизма си! Това е възможно!

Опитайте няколко стратегии, с които ще увеличите оборотите на процесите в тялото си.

– Първо пресметнете базалната си метаболитна скорост (БМС) – това е скоростта, с която тялото ви изразходва енергия, дори когато не правите нищо. Тя се изчислява като умножите вашето тегло по 2, а след това по 11.

Например, ако тежите 55 кг –> 55 х 2 х 11 = 1210

Вашата БМС е 1210.

– Следва да пресметнете допълнителните калории, които изразходвате, в зависимост от начина си на живот. Това става по следния начин: при неактивен или заседнал живот – БМС х 20%; при сравнително активен (ходите пеша или се натоварвате физически един-два пъти седмично) – БМС х 30%; при умерено активен (натоварвате се два-три пъти седмично) – БМС х 40%; при активен (натоварвате се повече от три пъти седмично) – БМС х 50%; при много активен (физическо натоварване всеки ден) – БМС х 70%.

И така, ако сте умерено активна жена с тегло 55 кг, вашата допълнителна калорийна нужда е 1210 х 40% = 484

– Сега прибавете тази цифра към вашата БМС и ще разберете точното количество калории, от които се нуждаете. В случая -> 1210 + 484 = 1694. Консумирането на повече от 1700 калории дневно, без увеличаване на физическата активност, ще доведе до натрупване на излишни килца.

Как да увеличим скоростта на метаболизма си?

  • Движете се повече от нормалното, за вашето ежедневие. Включете аеробни упражнения, вдигайте тежести в домашни условия или се запишете на йога. Всякакъв вид физическа активност ще свърши работа. По този начин ще увеличите мускулната си маса, а така тялото ви ще използва повече калории, дори само когато си седите.
  • Хранете се редовно и не гладувайте! Тялото има уникалната способност да запазва енергията, в случай на недостиг на храна. Така, че когато ядете по-малко – метаболизмът се забавя. Честото хранене в малки количества, е за предпочитане пред голяма порция и глад в следващите 4-5 часа.
  • Хапвайте червено месо и млечни продукти. Те съдържат свързана линолева киселина. Проучвания в областта показват, че това може да увеличи крехката тъкан в тялото, което засилва скоростта на метаболизма.
  • Интересно, но факт – чилито ускорява метаболизма с до 50% в продължение на 2 часа след хранене. Не се препоръчва на хора, страдащи от язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника, гастрит, колит, синдром на раздразненото дебело черво и други.
  • Скорошно изследване установи, че хората, които консумират нещо малко на въглехидратна основа, час преди тренировката си, ускоряват метаболизма си и изгарят калориите по-бързо. Ако си хапнете нещо до половин час след тренировка, още повече ще засилите метаболизма си. За това – хапвайте по нещичко преди и след спортуване!
  • Изследователи смятат, че антиоксидантите катехини и други флавоноиди в зеления чай, спомагат за ускоряването на метаболизма. Вярно е, че кофеинът също може отчасти да го ускори, защото увеличава пулса, но прекалената му консумация е вредна. Спокойно може да заместите второто си кафе със зелен чай. Доказано е, че чаша зелен чай два пъти дневно, помага да изгорите 70 калории повече, а това са над 3 кг годишно. Добре звучи, нали.

Ето и една нестандартна идея за вас – според едно проучване, изпиването на 2 литра дестилирана вода на ден, може да помогне на тялото ви да изгори още 150 калории. Стимулацията на симпатиковата нервна система увеличава скоростта на метаболизма.

Според американско изследване, витамин В12 може да помогне в борбата с излишните килограми. Този витамин засилва изгарянето на калориите. Увеличете приема му посредством диетата си. (хора, страдащи от проблеми със стомаха, неразграждащи и усвояващи добре храната, която консумират, в повечето случаи имат дефицит на витамин В12 и трябва да го приемат под формата на добавки)

Любопитно е, че през зимата тялото изразходва повече енергия, опитвайки се да поддържа температурата си. Повечето движение, за да се сгреете, увеличава метаболизма.