Технологии

Видове секционни врати и тяхното приложение

секционни вратиСекционните врати днес се използват в почти всички сфери на живота – гаражи на частни имоти, складове, предприятия, магазини и др. С тях се осигурява не само удобство на преминаване, но в повечето случаи се гарантира и лекота на работния процес. Този тип съоръжения са здрави и дълготрайни, но дори при правилна поддръжка, след 10-20 години ще имат нужда от подмяна или поне ремонт.

За последните 15 години не само обхватът на приложение, но и дизайнът на гамата секционни врати се разшири значително . Днес асортиментът включва много повече видове технологични конструкции, както и решения за автоматичното им задвижване. Секционната врата се използва най-често за затваряне на гаражи и входно-изходните точки в промишлени предприятия и складови бази.

Всеки вид има индивидуални характеристики и сфери на приложение, на които ще обърнем внимание в следващите редове.

Особености на гаражната секционна врата

В конструкцията на гаражните порти влизат специални секции и автоматична система за управление. Материалите, използвани за тяхното производство се отличават с високи топлоизолационни свойства, което позволява да се поддържат оптимални температури в помещението.

Това е особено важно през зимата, когато с помощта на автономен отоплител могат да се създадат комфортни условия за намиращия се в помещението човек и за самия автомобил. През лятото вратите не пропускат топлината толкова, колкото обикновените люлеещи се модели. Освен това са в състояние да предпазват от течения, шум, влага, валежи и т.н.

Вратите със секционна структура могат да бъдат инсталирани на входа на гараж, частна къща, вила, като входна врата към обект или защитена зона. По желание на ползвателя такава врата може да се отваря ръчно, но все повече ползватели избират автоматизираните решения. В дъждовен ден е много по-удобно да отвориш гаража, докато си седиш на сухо в колата.

Индустриални портали

Основната разлика между гаражните и индустриалните секционни врати е е устойчивостта на големи натоварвания. Условията на работа на този вариант са много по-сложни, поради което е важно да се поддържа ефективността им на работа през целия ден или непрекъснато при обекти с денонощно производство.

Предимствата на индустриалните секционни врати пред другите видове включват:

  • Възможност за производство по нестандартни размери;
  • Звукоизолация;
  • Безопасност;
  • Херметичност на отвора.

Тази група съоръжения обикновено се инсталират в производствени цехове, складови бази, автосервизи, автомивки и др. Предвид по-големите им размери и тегло, те са почти винаги оборудвани с електромотор за автоматично задвижване. За осигуряване на безопасно преминаване се добавят и сензори за присъствие на хора и предмети в зоната на движение на вратата.

Съществува и трети вид, познат като:

Панорамни врати

Те имат необичаен външен вид, Състоят се от прозрачни секции от органично стъкло, затворено в алуминиев профил. В състояние са да пропускат слънчева светлина, но са устойчиви на температура, ултравиолетови лъчи и т. н. Панорамните портали са също толкова ефективни в осигуряването на защита от топлина и студ, вятър и валежи, както и другите видове.

Тяхната сила е малко по-ниска от класическите опции, обаче. Инсталират се в магазини, автокъщи, поради необичайната си естетика. Конструкцията им включва: шарнирно свързани секционни листове, водачи, окачване и автоматичен пружинен механизъм. Използваните материали са различни, което дава разликата в цените и външния вид. Най-често се използват стоманени водачи и окачвания, както и опъващи и торсионни пружини.

Особености на монтажа

Инсталирането на гаражни и промишлени секционни врати не отнема много време. Подготвителният процес се състои в изравняване на стените и тавана, за да се монтират възможно най-близо до светлия отвор.

В същото време по протежение на тавана трябва да има свободно пространство, за да може конструкцията да работи. Инсталацията най-често се извършва от специализирани компании като Евроматика, които предлагат висококачествени портали и порти на достъпна за определената група купувачи цена.