Бизнес

За и против снимката в CV

За и против снимката в CVНапоследък попаднах на една доста обсъждана тема в интернет пространството, а именно – трябва ли да прилагаме снимка към CV-то си, когато кандидатстваме за работа.

Много хора защитават тезата, че снимката играе изключително важна роля, тъй като осъществява реалната връзка между работодателя и кандидатстващия за работа.

От една страна, ако тя е направена професионално, това може да бъде само във ваш плюс. Но ако нямате перфектната визия, тя може да ви изиграе лоша шега. Нека не забравяме, че всички хора са различни и всеки работодател търси нещо точно определено. А и никой не ни дава гаранция, че ние сме точно това „определено нещо” и отговаряме на очакванията.

Често хората не правят правилната преценка и пращат снимки, които не са съобразени с позицията, за която се борят. Изключително неприемливо е например да сложите снимка, в която сте със солидно деколте (ако сте жена) или държите чаша алкохол в ръка. Излагането на показ на части от тялото според някои е печеливша стратегия за успех, защото по този начин някои хора възприемат себе си за по-атрактивни и интересни. Ако кандидатствате за длъжност „сервитьорка”, може би това ще ви донесе успех. Но ако се борите за сериозна работа и желаете да градите кариера, това определено е лош избор.

И все пак, да се върнем на въпроса каква снимка да приложим в нашето CV, така че да бъдем достатъчно харизматични и надеждни за човека отсреща?

В.В. разказва, че когато преди години й се налага да кандидатства за работа, първоначално не е приложила снимка.Чака отговор от съответната компания около седмица, след което получава известие, че трябва да приложи такава. Тя е младо и усмихнато момиче и бързо печели интерес от другата страна. На следващия ден се явява на интервю, което продължава точно 10 минути… Не я взимат на работа, защото е зодия Козирог, но я успокояват с думите, че бързо ще си намери работа заради привлекателната си външност.

Ако предположим,че снимката е едно важно допълнение към онзи лист хартия, който описва нашите качества, възможности и прочие, можем да кажем, че тя е и нож с две остриета. Не всеки човек може да се похвали с перфектната фигура или лице, блестяща усмивка и т.н. Когато кандидатстваме за работа, не мислим как изглежда човекът отсреща, не знаем неговите предпочитания (ако има такива) и нямаме представа какво очаква. Доста често явление е на снимката да изглеждаме по-добре, отколкото в действителност. Или обратното – да не сме особено фотогенични, но пък на живо да смаем с присъствие.

Какво правим в такъв случай? Решението е да подберем такава снимка, която да ни представя под възможно най-добрия ъгъл – да изглеждаме добре поддържани (добрата хигиена личи дори и по снимките), усмихнати (но не твърде много) и добре облечени.

Но нека не забравяме,че всичко е въпрос на късмет и можем да разчитаме изцяло на себе си, независимо  от това дали отговаряме на изискванията на някого или не.