Здраве

Зъбен камък – защо да се почиства?

почистване на зъбен камъкПричините за образуването на зъбен камък са много, но като цяло, това са състава на слюнката, хранителната диета на пациента, начин и честота на почистване на зъбите, неправилно подредените зъби, при които е трудно да се поддържа добра хигиена и други. Всеки човек има различна склонност за образуване на зъбен камък. Някои почти не образуват такъв, други образуват много голямо количество за кратко време.

Зъбния камък в зависимост от това къде е разположен, се дели на над- и подвенечен. Вредата от неговото натрупване е факт. Дори и малкото количество отложено по зъбите, е причина за възпалението на венците- гингивит, както и за стапянето на костта- пародонтит. Затова е строго препоръчително да се почиства професионално на всеки 6 месеца.

Неговото отстраняване може да се извърши ръчно- със специални за целта кюрети или механично- с ултразвук. Понякога се използват и двата метода за постигане на необходимия резултат.

На самия ултразвуков апарат се поставят различни накрайници, които посредством вибрирането на апарата „отлепят “ отлаганията по зъбите.

Механичното отстраняване на зъбния камък с различни видове кюрети се използва за най- фините отлагания по зъбната повърхност, както и за работа върху кореновите части. Във втория случай вече е настъпило стапяне на костта и там е много лесно натрупването на плака и зъбен камък, които е задрължително редовно да се премахват. В противен случай патологичното състоянието се задълночава. Понякога при едно такова почистване в дълбочина на наличния пародонтален джоб се поставя анестезия ( упойка ).

След почистването е необходимо зъбите да се полират. Два са начините : посредством air flow и паста и четка. Air flow е специален инструмент, който разпръсква под налягане специален прах, премесен с вода и по този начин се отстраняват плаката и оцветяванията по зъбите, предизвикани от храни, напитки, тютюнопушене, медикаменти и др.

Посредством гумички и четки се полира емайловата повърхност за да е гладка и колкото е възможно по- малко ретентивна.

Необходимостта от посещение на стоматологичния кабинет за всеки пациент е различна и строго зависи от индивидуалното му състояние. Въпреки всичко, е хубаво да се случва най- малко на всеки 6 месеца.