Бременност

Забременяване след спонтанен аборт

Забременяване след спонтанен абортПлодовитостта може да се подобри след спонтанен аборт. Има някои научни доказателства, че ще бъдете малко по-плодовита в рамките на няколко месеца след спонтанния аборт. След това всичко ще се върне към нормалните си темпове.

Ранен спонтанен аборт

Повечето причини за ранните спонтанни аборти са неизвестни. Обикновено, спонтанен аборт, който настъпва в първите 12 седмици, се дължи на хромозомни аномалии. Конкретната причина, в повечето случаи, не се открива и възможността на жената да износи плода до термин понякога е възможна. Въпреки това има случаи, при които настъпват спонтанни аборти, дължащи се на други проблеми, които биха се отразили на репродуктивната система на жената.

Шансове за спонтанен аборт след това 

Експертите са съгласни, че един аборт не предсказва бъдещи такива. Здрави жени, които са претърпели спонтанни аборти, имат 85% шанс да износят следващата бременност абсолютно нормално. Не съществува повишен риск, освен ако жената е над 35 годишна и е имала повече от два спонтанни аборта.

Фертилност след ранен аборт

Лекарите казват, че в кратък период, веднага след спонтанния аборт, жената може да повиши своята плодовитост, но това не означава, че нейната фертилност ще бъде увеличена за дълъг период от време. Експертите сочат, че нормалното ниво на плодовитост ще се възвърне след 4 – 6 седмици след спонтанния аборт, когато овулацията започва и нейният менструален цикъл започва да функционира по нормалния си „стар” начин.

Кога е добре да опитате отново?

Когато цикълът на жената се възстанови, тя е в състояние да забременее отново. Но това не означава, че за двойката е правилно да започне опитите веднага. След спонтанен аборт, лекар трябва да оцени анамнезата на жената и текущото й здравословно състояние, за да установи кога е оздравяла достатъчно, за да износи здраво бебе.  Някои от жените са готови в рамките на 4 – 6 седмици, а на други отнема до 6 месеца, за да бъдат отново физически здрави. Също, двойката трябва да оцени своето емоционално здраве.

Понякога жената има усещане за вина, тъга, трудно преглъща загубата и емоционалното й състояние може да попречи на последващо забременяване. В тези случаи е добре двойката да обсъжда тревогите и чувствата си, за да може тежкият емоционален период да премине по-бързо. В по-тежки случаи е добре двойката или жената да се обърне към психотерапевт. Премахването на стреса може да е от голяма помощ. Справянето със стресът е един от най-важните фактори, както за успешна бременност, така и за повишаване на плодовитостта.

Първото нещо, което трябва да направите, за да увеличите шансовете си за забременяване, е да спрете всякакви нездравословни навици. Те включват: тютюнопушене, употребата или злоупотребата с алкохол, употребата на наркотици и упойващи вещества, вредни медикаменти, които не се препоръчват за хора, които целят забременяване, например някои лекарства за лечение на акне и други, избягване консумацията на кофеин (или свеждането му до минимум).

Яжте здравословно.

Често депресия е резултатът, съпътстващ спонтанния аборт. По време на това състояние някои от жените прибягват към обилно хранене с вредни храни (комфортна храна). Други пък, загубват апетит и не се хранят достатъчно, а по този начин не се снабдяват с важните хранителни вещества, които са необходими на жената, която иска да забременее.

С депресията шега не бива, тъй като тя може да доведе след себе си доста сериозни последици. Ако ваша близка страда от депресия вследствие от спонтанен аборт, е добре да я подкрепите и да й помогнете да се справи с това състояние, дори да потърсите помощ. Жената, която планира бременност трябва да съблюдава диетата си и да прибави в менюто си здравословни храни.

Консултирайте се с лекар

Ако една двойка има проблеми с плодовитостта след ранен спонтанен аборт, тя трябва задължително да се обърне към лекар. Съществуват много възможности. Повече от вероятно е първото нещо, което доктора ще направи, да са тестове за фертилитет, както на мъжа, така и на жената.

Ако все още не се чувствате подготвени да посетите лекар след това драматично преживяване, на пазара в момента съществува нов комплект за домашна употреба, наречен Fertell. Цената на този тест варира в порядъка на 200 лева и измерва нивата на фертилност ,както на мъжа, така и на жената. За жалост все още не се намира на пазара в България.

Ако се съмнявате, че сте загубили своята фертилност след ранен аборт, могат да бъдат предписани лекарства и терапии, за определен период от време. Ако лекарят разбере, че нямате проблеми с плодовитостта, е добре да използвате  методи за проследяване на овулацията.

Заключение

Фертилитетът обикновено не се намалява след спонтанен аборт. Фертилните нива на жената се възвръщат, веднага след като нормалния цикъл се възстанови. Фертилитетът може да бъде намален поради емоционалните проблеми, които са в резултат на спонтанния аборт. Но ако една двойка е готова както физически, така и емоционално, не бива да има физиологични пречки за зачеване. Решението за повторен опит не е лесна задача и по този повод е добре двамата партньори да разговарят помежду си за емоционалното си и психическото си състояние, като бъдат опора един за друг.