За дома

Законна ли е дейността на всички ключари в София?

ключари в СофияПо неофициални данни фирмите и самонаетите лица, предлагащи ключарски услуги на територията на столична община са общо над 100. Това ни кара да се запитаме законно ли работят всички ключари в София? Ако се чудите защо това има значение, то бързаме да уточним, че има, и то огромно значение. И тук не става дума за ощетяване на държавния или общинския бюджет, а за сигурността на хората, потърсили услугите на ключар.

Защо законната дейност е от значение?

Ключарският занаят трябва да се упражнява единствено от квалифицирани специалисти, преминали професионално обучение и получили разрешително за свободно упражняване на професията. Всеки акредитиран специалист става член на професионалната гилдия, която е създала своя система от правила, с които всички представители на професията са длъжни да се съобразяват и спазват в ежедневната си работа.

Възможно е до момента да не ви се е налагало да ползвате услугите на някой от многобройните ключари в София, но помислете кого бихте избрали – престъпник, познаващ в детайли съвременните ключалки или професионалист с чисто криминално минало? Уточняваме, че едно от условията за присъединяване към професионалната гилдия е липсата на криминални прояви.

Всеки, който поне веднъж е наемал майстор ключар, за да отключи автомобила или входната врата на дома му, е изпитвал едно изключително тягостно чувство, наречено страх. Виждайки с каква лекота може да бъде отключена модерна ключалка с изключително сложна схема на заключване, човек разбира, че домът и колата му всъщност не са 100% защитени от посегателства.

Наемайки случаен човек, който твърди, че разбира заключването, само защото предлага наполовина по-ниски цени, вие излагате на риск не само личното си имущество, но и живота и здравето на семейството си. След като е отключил с лекота входната врата на дома ви/офиса и е огледал какво има вътре, представилият се за ключар може да набележи имота ви, като потенциален източник на бързи пари.

Никога няма да бъдете напълно спокойни, че домът ви няма да бъде обран от същия човек, който преди време ви е „помогнал” да си влезете у дома, когато ключът ви е липсвал. Другият риск от използване услугите на неквалифицирани и лицензирани ключари в София е нанасянето на фатални повреди по вратата и заключването, за които сте платили солидна сума пари преди време.

Какво е решението?

Невъзможно е да се направи точна статистика какъв е броят на ключарите в столицата, работещи незаконно. Това, което можете и трябва да направите, е да внимавате кого наемате, когато имате проблеми с ключовете и ключалките на жилището си, бизнес помещението или колата си.

Истинските ключари работят под шапката на регистрирани в търговския регистър фирми. Повечето от фирмите имат уебсайтове, на които можете да се информирате за дейността им и за самата компания, която представляват. Сайтовете предлагат ценна информация, включително данни за самата бизнес компания, дата на регистриране, собственик и фирмена акредитация.

Зад професионалните фирми, регистрирани съобразно законовата уредба стоят доказани професионалисти, чието минало е проверено. Можете да им имате пълно доверие, защото са вложили твърде много усилия и финансови средства да излязат на светло, за да рискуват всичко, обирайки впоследствие своите клиенти.

Цената? Тя е просто един от многото атестати за законна дейност. Твърде ниската цена на подобна услуга е почти винаги сигнал за опасност.