Туризъм

Иля де Кеймада Гранде – змийският остров

Иля де Кеймада Гранде - змийският островБразилският остров Иля де Кеймада Гранде е по известен като Острова на змиите. Разположен в средата на океана, с пълно право на всички подходи към него би могло да се сложат табели “Забранено за посетители”. Ако не бяха някои особености и подробности, за които ще стане дума по-надолу, това място абсолютно заслужено би могло да стане прекрасен курорт.

Слънчево време, възможност за уединение и спокойствие, скалисти плажове – привлекателно и романтично, какво повече е нужно на човека, уморен от градския шум и суетата на цивилизацията. Но посещението на това на пръв поглед райско кътче не просто не е препоръчително, а и е напълно забранено от бразилските власти, защото това неголямо островно пространство, разположено на 35 км от побрежието на Сан Пауло, е едно от най-опасните места в целия свят.

Тук живеят змии – не, не става дума за някакви старовремски легенди или предания, по скалистите брегове на Иля де Кеймада Гранде си се разхождат истински елитни представители на този вид. Учените са си направили труда и са изчислили, че на един кв. м площ се падат цели пет змии – ама не обикновени и безобидни, тук се подвизават едни от най-отровните и опасни видове – златоглавата и островният ботропс.

Отровата им е толкова смъртоносна и бързо действаща, че на практика няма и един процент възможност след ухапване пострадалият да оживее. Смелчаци, които все пак са се решили да стъпят там, и същевременно късметлии, защото са оцелели, разказват за нетърпимата болка при ухапване – което съвсем очевидно от резултатите не е било причинено от най-опасните “жители” на тези места.

Крайбрежните води на острова са идеално място за практикуване на гмуркане и риболов, но практикуващите ги и за миг не си помислят да приближат до сушата. Защото даже и любовта към опасностите и адреналина има граници – тук шансът да оцелееш клони почти към нула.