Естетични процедури

Стерилизация и дезинфекция в козметичните салони – какво е важно да се знае?

Стерилизация и дезинфекция в козметичните салониХигиената е наука, занимаваща се с превенцията на бактериални и вирусни инфекции. Политика на безупречна хигиена трябва да следва всеки козметичен и фризьорски салон, СПА център, студио за масаж и татуировки, и изобщо всички обекти, опериращи в сферата на красотата. За да се гарантира здравето и комфорта на клиентите, салоните са длъжни да разполагат с подходящи и регламентирани за целта уреди за стерилизация и дезинфекция.

Онлайн магазин за козметично и фризьорско оборудване Alison.bg ще ви предложи най-добрите стерилизатори, срещащи се на съвременния пазар. Те са с гарантирано качество и на ексклузивни цени.

Какво всеки професионалист е длъжен да знае?

Центровете за здраве и красота са обект на контрол от страна на санитарните власти. Инспекции могат да се проведат на случаен принцип, а също и по сигнал на недоволен клиент. Всеки професионалист е редно да го има предвид и да поддържа своя салон по начин, който няма да му създаде главоболия и финансови санкции от страна на санитарните инспектори.

Базовите познания по отношение на хигиената включват познаване на различните методи на стерилизация, а те са:

  • Влажна топлина;
  • Изваряване във вода при температура от 100 градуса по Целзий;
  • Изпаряване в херметична камера;
  • Суха топлина – изпичане във фурна;
  • Ултравиолетови лъчи;
  • Вапорация (фумигация);
  • Антисептици и дезинфектанти – ефективни химически средства.

С базово ниво на обеззаразяване (санитация) се цели намаляване броя на вредните организми до безопасно ниво. Санитацията представлява почистване, първо чрез физическо отстраняване на всички видими остатъци, а след това чрез измиване с течен сапун, почистващи препарати или антисептици. Антисептикът е хигиенизиращо средство, което може да се прилага върху кожата и ноктите.

Дезинфекцията включва убиване на микроорганизми, способни да причинят инфекция върху неживи повърхности. Дезинфектантите не бива да се прилагат върху кожата, ноктите или която и да е част от тялото. Всички дезинфектанти трябва да се смесват, използват и изхвърлят съгласно инструкциите на производителя. Не забравяйте, че за да могат инструментите и консумативите да бъдат дезинфекцирани правилно, те първо трябва да бъдат почистени.

Стерилизация

В козметичните и фризьорски салони днес се използват основно три метода на стерилизация – UV стерилизатор, автоклав и ултразвукова вана. Всеки метод и уред има своите предимства, но за обекти с по-малка натовареност и по-скромен бюджет, като че ли най-подходящи са стерилизаторите, използващи ултравиолетови лъчи. Те са компактни, но изключително ефективни. Унищожават до 99% от всички познати патогени.

Автоклавите се използват повече в медицински заведения, отколкото в салоните за разкрасяване, но някои специализирани центрове, в които се провеждат по-инвазивни процедури, имат нужда от такъв вид стерилизатор, защото неговата ефективност е по-голяма от тази ултравиолетовия. Работният принцип на автоклава включва използване на гореща пара, изтегляна към камерата на уреда посредством вакуумни помпи.

Научно доказано е, че ултразвуковите вълни могат да увреждат ДНК структурата на болшинството микроби, гъбички и вируси. Ето защо в някои обекти използват ултразвукови вани за стерилизиране на инструментите и накрайниците на козметичните уреди, които влизат в контакт с кожата и тялото на клиента. Те са по-масивна и по-скъпа разработка, но тяхната прецизност и ефективност оправдават вложените средства.

Има някои важни правила при дезинфектиране и стерилизиране на инструментариума в един козметичен, фризьорски или друг специализиран салон. Измиването и дезинфекцията на ръцете, преди и след операцията е едно от основните правила. Преди стерилизацията, инструментите трябва да се измият в гореща сапунена вода и да се изплакнат.