Ремонти

Какъв материал да изберете за довършване на таван

Какъв материал да изберете за довършване на таванДа разгледаме традиционните и най-популярните материали за довършване на таван, техните основни предимства и недостатъци.

Варосване:

Традиционният тип декорация на таван е варосване с варов или тебеширен разтвор. Въпреки богатия избор от предложения, много хора харесват белия гладък таван. Този тип дизайн хармонично се вписва във всеки интериор на стаята. Също така е най-достъпният и лесен вариант.

Недостатъците са, че варосаният таван не понася висока влажност и е краткотраен. Ако се използва в кухня, бързо пожълтява, заради изпаренията. Освен това изисква предварителна трудоемка подготовка: почистване, изравняване, шпакловане и шпакловане на покритието.

Живопис:

Боядисването на таванните повърхности е другото най-често срещано покритие. За да не правите ремонти често, изберете висококачествени акрилни бои на водна основа. Боите на водна основа са влагоустойчиви и съхнат бързо, лесни са за нанасяне върху тухли, бетон и мазилка. Боядисаните повърхности са лесни за грижа: просто се измиват и са икономичен вариант.

Недостатъците са, че преди боядисване е необходимо да се изравни добре тавана, а при повторно нанасяне е необходимо отстраняване на старата боя.

Залепващ се таван:

Залепващият таван се счита за един от евтините начини за декоративни довършителни работи. Правоъгълни или квадратни стереопорни панели се залепят към тавана. С тяхна помощ е лесно да се създават повърхности с имитация на различни видове дърво, камък, релеф на мазилка и др. Тухла, бетон, дърво или мазилка могат да служат като основа. Плочите от полистирол имат топло и звукоизолация. Те са лесни за грижа, като се избърсват с влажни кърпи от прах. Следите от мазнини се отстраняват бързо с продукти на алкохолна основа.

Недостатъците са, че преди започване на работа е необходимо почистване и грундиране, независимо кой субстрат сте избрали. Залепващите тавани правят невъзможно скриването на комунални услуги и инсталирането на вградени светлини. Не се препоръчва поставянето на плочки в близост до източници на открит огън, тъй като те могат да се стопят.

Източник: https://remontira.bg/remonti