Кухните по света

Сръбската кухня – скара, млечни продукти и уникален, изпечен в пещ хляб

сръбска кухняБалканската кухня не се различава драстично една от друга, като дори има множество спорове относно оригиналния произход на не една и две кулинарни рецепти. Сръбската кулинарна школа обаче изпъква със своето богатство – на количества, вкусове и най-вече на качество. В тази страна най-ценена е скарата и любовта на сърбите към печеното на жар месо е силно заразителна.

Сръбска скара „Нушич” е един от многобройните сръбски ресторанти в столицата, от който можете да си поръчате вкусна и изключително качествена храна за вкъщи или за офиса. Това може да стане изцяло онлайн през сайта на заведението. По този начин ще можете да се докоснете лично до вековните традиции, съхранени и днес в сръбската кухня.

Географска и историческа обусловеност

Сърбия е държава с вековна, наситена със събития история. Разположена в сърцето на Балканския полуостров, тя вечно попада в центъра на военни конфликти и завоевания. Келтските племена, както и Римската и Османската империи са белязали с присъствието си нравите на хората и облика на държавата.

Както може да се очаква, чуждите нашественици са добавили и своите собствени щрихи към автентичната сръбска кухня. Липсата на достъп до море определя основния характер на продуктите – това са месо, отново месо, млечни продукти, хляб, зеленчуци и минимум подправки – предимно черен пипер, червен пипер, чесън и билки.

Сръбските рецепти са прости и не съдържат много съставки. Автентичните национални ястия са семпли и подчертават чистия вкус на висококачествените продукти – така може да се определи основната им концепция. Месото, изпечено на жар е емблема на страната. Така познатата по целия свят сръбска скара печели почитатели сред гастрономите не само с обилните количества, но и с високото качество на месата.

Сърбия произвежда богат асортимент от ферментирали млечни продукти. Ако киселото мляко, изварата и мътеница са традиционни за повечето балкански народи, то сръбският каймак е нещо, което си заслужава да опитате. Изключително плътен и много мазен – почти масло, каймакът се прави от сметана с високо съдържание на мазнини.

Младият каймак се прави от прясно мляко и също прилича повече на заквасена сметана, но за създаването на традиционният продукт производственият процес е малко по-дълъг. Първо се сварява млякото, след което се охлажда в глинени съдове. Крем-филмът се отстранява от охладеното мляко и се поставя в глинени съдове, които се оставят на топло място за ферментация. Понякога към каймака се добавя сол. Той се сервира като сос към много ястия, а често се маже и върху филия прясно опечен хляб.

За сръбските сирена може да се напише цяла поема – вкусът им е несравним. Не е случайно, че именно в Сърбия се произвежда най-скъпото сирене в света – Pule на цена от 1000 евро за килограм. Прави се от магарешко мляко, като за суровина се използва млякото на магарета от специална балканска порода.

В цялата страна има само едно единствено стадо, състоящо се от около сто ослици, всяка от които дава „щедрото” количество от два литра дневно. В същото време за производството на килограм пушено Pule са нужни 25 литра мляко, така че космическата цена на сиренето не е изненадваща.

Сръбският хляб е не само един от най-важните хранителни продукти, но и основен участник в много народни обичаи. Точно както у нас, хлябът присъства на коледната трапеза, на лични празници и при църковни обреди – сватби, кръщенета и погребения. В добрите ресторанти се сервира традиционен хляб с квас, изпечен на място в специална пещ.