Авто-Мото

Кратка история на Ford

Кратка история на FordFord е една от най-важните компании в автомобилната индустрия. В момента тя се смята за 4-та по големина в света. Историята на Ford е доста интересна.

Основател на компанията е Хенри Форд. Той има интерес към автомобилите доста преди да създаде Ford. Първата му автомобилна компания е Detroit Automobile Company, основана през 1899г. Две години по-късно тя бива реогранизирана и преименувана на Henry Ford Company. Поради спор с инвеститорите си банкери, Форд напуска компанията година по-късно, а тя се прекръства на Cadillac.

Форд обаче не се отказва и се свързва със стар приятел, дилър на въглища, който му дава финансиране за нова автомобилна компания. В крайна сметка се оказва, че компанията поглъща повече пари от очакваното и те се принуждават да потърсят допълнително финансиране. Успяват да го намерят и на 16 юни 1903 г. се основава Ford Motor Company с общо 12 инвеститори.

Първият автомобил на компанията излиза още същата година – Model A. Първият по-популярен автомобил е Model K. Той е един от най-скъпите на пазара, но се смята за „роудстърът на джентълмена” и това му осигурява успех. През 1908г. излиза и Model T. Това става най-популярният автомобил в историята до момента. Само за първата година са произведени 18 000 екземпляра. До края на 1927г. са продадени над 15 млн. екземпляра.

Първата световна война не се отразява особено тежко на компанията, за сметка на Голямата депресия през 30-те. Следват масови съкращения, протести, дори физически сблъсъци. След Втората световна война компанията е в сравнително тежко състояние, но по-големият проблем е лошото здравословно състояние на Хенри Форд. Той почива на 7 април 1947г. Постепенно компанията стъпва на крака с представянето на Lincoln и нови камиони.  През 50-те Ford представя новия си хит – Thunderbird и става компания с публично търгуване на акциите си.

През 1967г. Ford официално стъпва на Европейския пазар и отваря централа на Стария континент. През тези години компанията навлиза активно в моторните спортове и се изправя срещу Ferrari, като ги побеждава на 24-часовите състезания на Льо Ман 4 поредни години с култовия Ford GT40.

Компанията жъне и огромен успех с гамата Mustang, която дебютира през 1964г. От тук насетне за нея започват добри години и тя постепенно се разраства на различни пазари, купува много компании като Range Rover, Aston Martin, Volvo и т.н. В момента повечето са продадени отново.