Отслабване

Правила за успешна диета

успешна диетаДиетите са периоди на редуциран прием на храна. На здравото тяло те се отразяват прочистващо и имат регулиращ теглото ефект. За да е успешна диетата, трябва да спазваш следните правила:

Приеми тялото си. Ако по рождение си с едър кокал, каквото и да правиш, за да изглеждаш като манекен/ка, е обречено на неуспех. По-смислено е да стегнеш фигурата си със спортни занимания, отговарящи на темперамента ти и да избереш стил на обличане, който показва най-доброто в теб.

Мисли позитивно. Визуализирай тялото си така, както би искал/а то да изглежда след като приключиш диетата. Мисловни модели от рода на „поредната неуспешна диета“, „винаги ще си остана дебел/ла“, „каквото и да правя, няма смисъл“ и други подобни, обезсмислят всичките ти действия.

Храни се бавно. Преодолей ужасът, че порциите са малки, като дъвчеш продължително. Така хранителните вещества, съдържащи се в храната, се абсорбират по-пълноценно. И колкото и да не вярваш, се засищаш само със 150 гр. храна.

Храни се осъзнато. Посягай към храна, само когато си наистина гладен/на. Храната не може да ти помогне, когато си гневен/на, тревожен/на или умираш от скука. Ако имаш наследения навик да похапваш небрежно пред телевизора, а в същото време искаш хубаво тяло, то е дошло време за промяна.

Спазвай постоянен режим. Няма сила, която да ти помогне, ако след като изтече диетата, започнеш да се храниш безразборно. Запознай се с различните системи на хранене и избери тази, която е най-приложима за ежедневието ти.

Потърси алтернативи. В много случаи наднорменото тегло е индикатор за проблеми от психогенен характер. Ако си физически здрав/ва и след поредната диета кантарът не помръдне, това е сигнал, че е време да се консултираш с психотерапевт или хомеопат.

При наличие на хронични заболявания е разумно да се консултираш с лекар преди да пристъпиш към каквито и било действия, свързани с драстична промяна на хранителните ти навици!