Бременност

Трябва ли да беля плодовете и зеленчуците за моето бебе?

белени плодове за бебеЧесто ни питат дали е необходимо да се белят зеленчуците и плодовете, които се използват в храните за бебета. Тук отговаряме на вашите въпроси и ви даваме малко храна за размисъл!

Има няколко причини, поради които може да предпочетете да белите плодовете и зеленчуците за вашето бебе.

За да ги направите по-лесно смилаеми за вашето бебе.

Защото вкусът на кората може да не се хареса на вашето бебе.

За да се предотвратите задавяне.

За да избегнете добавен восък.

За да премахнете остатъците от пестициди.

Нека разгледаме всяко едно от горните малко по-подробно.

Могат ли бебетата да смилат кората?

Както в много други аспекти на бебешкото хранене, това също е индивидуално.

В някои случаи консумирането на корите на дадена храна може да предизвика дразнене в коремчето. Възможно е също така корите на плодовете и зеленчуците да предизвикат алергична реакция при чувствителни бебета, тъй като алергенният потенциал на някои храни (включително ябълки и праскови) е по-висок в кората, отколкото в месестата част на плода.

И все пак, много бебета ядат плодове и зеленчуци с кората без каквито и да било проблеми! Нашият съвет (със съгласието на Вашия лекар) е внимателно да наблюдавате реакцията на бебето към храни със и без кора. Така че, когато дадете нов плод или зеленчук на вашето бебе, обелете го, преди да го сготвите или сервирате.

След като сте сигурни, че храната е добра за вашето бебе, тогава можете да опитате да сготвите тази храна небелена. Ако не сте дали някаква друга нова храна по същото време, то вие лесно ще можете да забележите дали вашето бебе има проблеми в следствие на консумацията на тази храна с кората. След това можете да опитате отново, когато храносмилателната му система е малко по-зряла.

Ако решите да въведете твърди храни в менюто на бебето преди препоръчителната възраст от 6 месеца, то ние ви препоръчваме да белите всички плодове и зеленчуци преди да ги готвите.

Някои бебета не харесват вкуса на кората на плодовете или зеленчуците

Може да им се стори прекалено натрапчива на вкус или горчива – в който случай вие, разбира се, трябва да я изключите от храните, които им поднасяте.

И все пак, опитвайте периодично – кората на плодовете и зеленчуците е изключително питателна!

Парченцата кора представляват ли опасност от задавяне?

Беленето на плодовете и зеленчуците за вашето бебе действително свежда до минимум рискът от задавяне. Ако разбиете на пюре небелени продукти за вашето бебе, сместа може и да не се получи напълно гладка и могат да останат малки парченца от кората. Те не би следвало да представляват проблем, що се отнася до задавянето – по-големите парчета кора, обаче, могат да бъдат по-опасни за по-малките бебета.

Ние със сигурност препоръчваме да махате кората от храните, които използвате за пюре при много малки бебета, или просто да се уверите, че пюрето е много фино направено и че парчетата кора са малки.

Докато не сте напълно уверени в дъвчащите способности на вашето бебе, вие също трябва да белите и храните, които давате на вашето бебе директно от пръстите си.

Зеленчуци и плодове, покрити с восък

Много плодове и зеленчуци са покрити с восък, за да се запази свежестта им и да ги направи да изглеждат по-привлекателни!

Използват се различни восъци, включително пчелен восък, карнаубски восък, шеллак и (по-малко желателно) петролни восъци. Понякога, към тези восъци могат да бъдат добавени синтетични смоли и фунгициди.

Въпреки, че третирането с восък е одобрено от Американската администрация за контрол върху храните и лекарствата, все пак е добра идея да избягвате използването на плодове и зеленчуци, покрити с восък в диетата на вашето бебе, като по този начин го предпазвате от ненужни синтетични добавки и възможни проблеми с храносмилането.

Восъкът не се отстранява толкова лесно чрез миене – следователно, най-добрият вариант е да белите продуктите, които имат восък (като отстранявате само тънък слой от кората, и по този начин ще се запазят хранителните вещества, които се намират непосредствено под нея).

Продуктите, които най-често се третират с восък са:

ябълки

авокадо

чушки

пъпеши, дини

краставици

патладжани

цитрусови плодове (грейпфрут, портокал, лимон, лайм)

праскови

ананас

тикви

цвекло и ряпа

скуош

сладки картофи

домати

Производителите са задължени от Американската администрация за контрол върху храните и лекарствата да поставят етикет на плодовете и зеленчуците, които са третирани с восък, с обозначение кой точно тип восък е използван.

Но – за да сте сигурни, че избягвате восъка напълно – купувайте органични продукти. Органичните плодове и зеленчуци рядко се третират с восък и – ако все пак са – восъкът трябва да бъде естествен (като пчелен восък, който идва от листата на палмовото дърво).

Остатъци от пестициди в плодовете и зеленчуците за вашето бебе

Каква ужасна мисъл!

Но факт е, че кората на много продукти съдържа остатъци от опасни пестициди.

Смята се, че пестицидите допринасят за поведенчески проблеми, затруднения в обучението и сериозни здравословни проблеми. Бебетата, чиито крехки организми лесно абсорбират пестициди, са особено уязвими.

Доклад, наречен „Пестициди в храната на бебета и деца“ от 1996 г., изготвен от Националната академия на науките, потвърждава, че и сложността, и естеството на рисковете за здравето на бебетата в следствие на поглъщане на пестициди се различават от тези при възрастните. Проблемът се усложнява и от факта, че бебетата са склонни да ядат много от един и същи вид продукт – което означава, че те могат редовно да бъдат изложени на един и същи вид пестицид.

Но това не означава, че трябва да избягвате пресните плодове и зеленчуци в диетата на вашето бебе.

Ползите от диета, богата на пресни продукти далеч надхвърлят рисковете.

Вместо това, вие трябва да вземете предпазни мерки, за да елиминирате – или поне да сведете до минимум – тези рискове.

Белене на плодовете и зеленчуците, с цел отстраняване на остатъците от пестициди

Беленето на плодовете и зеленчуците е най-очевидната превантивна мярка – някои експерти твърдят, че до 99% от остатъците от пестициди могат да бъдат отстранени по този начин. Според Агенцията за опазване на околната среда (АООС), повечето остатъци от пестициди остават върху кората на продуктите и не проникват във вътрешността им.

Препоръките за безопасност на храните от Американската администрация за контрол върху храните и лекарствата също включват и премахване на външните листа на продукти като маруля и зеле. Агенцията за хранителни стандарти в Обединеното кралство, обаче, твърди, че беленето на плодовете и зеленчуците, с цел отстраняване на остатъците от пестициди, не е необходимо в Обединеното кралство (въпреки че това ще оставим на вас да решите!).

А беленето на плодовете и зеленчуците на бебето ми няма ли да намали тяхната хранителна стойност?

До известна степен, да.

Въпреки че пестицидите са концентрирани главно в кората, също така са и витамините, хранителните вещества и фибрите!

Тогава каква е алтернативата?

Американската администрация за контрол върху храните и лекарствата и Агенцията за хранителни стандарти на Великобритания предлагам измиване на продуктите като алтернатива на беленето.

Ако решите да правите това, тогава трябва да се измивате и изтърквате продуктите обилно с топла, течаща вода (топлата вода премахва по-ефективно остатъците от пестициди, отколкото студената). Има специални „продукти за измиване“ (които можете да си купите – но никога не използвайте обикновен сапун, тъй като може да причини здравословни проблеми на вашето бебе).

Накисвайте деликатните продукти като ягоди, след това ги изплаквайте, тъй като те трудно могат да се изчистят с търкане!

Системните пестициди не могат да се измият – или обелят

Докато повечето официални препоръки за отстраняване на остатъци от пестициди включват белене или измиване на продуктите, малко от тях разглеждат проблема със системните пестициди. Тези видове пестициди често се прилагат към корените или почвата на културите и след това се „възприемат“ от цялото растение. Тяхната цел е унищожаване на вредителите, при атакуване на тъканта на реколтата … проблемът е, че не можете да премахнете остатъците. Безопасността на системните пестициди в храната ни е – разбира се – доста спорен въпрос.

Решението? Органична продукция

Може да са малко по-скъпи, но за да сте спокойни, си струва да купувате органични продукти за вашето бебе.

Не е толкова важно да белите органичните продукти, когато приготвяте храна за вашето бебе, нито пък сте изправени през възможността от замърсяване със системни пестициди. И – разбира се – органичните плодове и зеленчуци често имат много по-добър вкус, отколкото техните небиологични варианти.

ВАЖНО: Всеки плод или зеленчук, който имате намерение да дадете на бебето трябва да се измие – независимо дали ще го белите или не и независимо дали е органичен или не.

Защо?

Тъй като може да има бактерии върху кората на всеки един продукт (органичните храни могат да бъдат замърсени с органични торове, например).

Също трябва да измивате и храни като бананите, например – въпреки че кората му не се яде. Само си представете, че кората е замърсена с бактерии. Вашето бебе ще държи кората, и по този начин ще прехвърли бактериите и в самия плод – както и в устата си.

Уверете се, че вашите продукти са сертифицирани като органични (или 100% органични)

Всичко по-малко и опасността от остатъчни количества от пестициди може все още да съществува. Изискванията за отглеждане на сертифицирани биологични продукти се различават по целия свят, но като цяло изискват да не се използват никакви синтетични химикали докато посевите растат, както и никакви пестициди да не са били използвани в същата почва в миналото (обикновено до 3 години назад).