Обзавеждане

Защо хората продължават да купуват ратанови комплекти?

Защо хората продължават да купуват ратанови комплекти?

Въпреки наличието на толкова много естествени и синтетични материали на мебелния пазар, хората продължават да се впечатляват от красивите ратанови комплекти, предлагани в добрите магазини за мебели. Какви са причините за нестихващата популярност на ратана и защо си заслужава да притежавате свой собствен сет, който да използвате на вилата или на балкона на градския си апартамент?

Какво представляват ратановите мебели?

Мебелите от ратан са изработени от ратанови лиани, оплетени заедно, за да се създаде красива и удобна мебел, която се използва предимно на открито, най-често през летните месеци. Ратанът може да бъде естествен или синтетичен. Естественият ратан се добива от влакната на палмово растение и не е подходящ за всякакви атмосферни условия – не издържа дълго, ако е изложен на агресивно въздействие.

От друга страна, синтетичният полиетиленов ратан, известен още като „PE ратан“, притежава сходен вид и усещане, тъй като изкуствените влакна са изплетени по същия начин. Той обаче е по-универсален и е подходящ както за интериорна, така и за външна употреба. Неговите UV устойчиви нишки могат да издържат на интензивно UV излагане без да избледнеят.

Защо ратановата мебел е толкова популярна?

Ратановите комплекти дължат своята популярност преди всичко на красивата си визия. Класическата плетена текстура е силно разпознаваема – мебелите са стилни и винаги актуални. Стилът на ратановата мебел съчетава провинциален шик и модерен минимализъм. Дизайнът без усилие добавя нотка елегантност към всяка градина и открито пространство.

Много мебели се продават с тапицирани седалки и възглавници за максимален комфорт при тяхното използване. Това дава възможност на собствениците да експериментират с различни цветове и шарки, за да постигнат оптимален синхрон с градинския декор. Красотата е първото, което идва в съзнанието, когато говорим за ратан, а всеки иска неговото дворно пространство да бъде не само място за отдих, но и наслада за очите.

Здравина, съчетана с лекота

Ратанът е гъвкав, но същевременно изключително силен и здрав материал. Когато мебелите са добре обработени и защитени от елементите на околната среда, те могат да издържат десетилетия, запазвайки своята прелестна визия и структурна цялост. Комплектът от ратанови клонки има голяма товароносимост – няма ограничения кой може да седи на нежната пейка или кресло.

В същото време мебелите от ратан не са толкова тежки, колкото изделията от масивна дървесина, което улеснява преместването им. Въпреки че ратанът е по-лек, това не означава, че е по-крехък от от твърдата дървесина. За разлика от мебелите от масив, които е трудно да се помръднат, можете лесно да местите комплекта в различни точки на градината, експериментирайки с неговото разположение.

Подходящ за затворени и открити пространства

Ратановият сет от масичка, кресла и диван е класическо решение за двора и градината, но в използването на такава мебел, практически няма ограничения. Мебелите могат да се използват в затворени пространства, където на материала ще бъдат осигурени най-добрите условия. Затворени тераси, беседки и закрити барбекюта са най-доброто местоположение за въпросната мебел.

Въпреки по-високата цена на естествените ратанови комплекти, те продължават да бъдат предпочитани заради натуралните им свойства и екологичност. Това е рециклируем и биоразградим материал, който няма да се превърне в токсичен отпадък, ако бъде изхвърлен на сметище след края на работния му живот.