Кухните по света

Австрийска кухня

Австрийска кухняАвстрийската кухня е кулинарно изкуство, родило се „под крилото” на цялата бивша Австро – Унгарска империя.

Влиянието на Италия, Германия, Унгария, Чехия и част от Балканския полуостров, е създало една невероятна смесица от различни стилове и вкусове. Австрийската кухня често е асоциирана с Виенската, но определено се забелязват и леки различия.

Преди Австрия е била център на голяма империя, простираща се от Франция до Русия и от Балтийско море до Турция, което по свое му е придало кулинарното наследство на австрийската кулинария.

Днешна Австрия граничи с Лихтенщайн и Швейцария на запад, Италия и Словения на юг, Словакия и Унгария на изток, Германия и Чехия на север, както граничи и с техните кулинарни влияния.

Австрийската столица Виена, с население над 1,6 млн души, дори е „създала” собствена кухня, без да броим влиянията от Чехия, Словакия и Унгария.

Регионална кухня

Долна Австрия

Най-старата провинция на Австрия ни завладява със своите кулинарни и винарни изкушения. Регионът се слави със своите бели вина и особено с тези от по-киселите сортове. Долна Австрия е „обсебена” от готвенето с вино. Отличава със своята регионална кухня – ястия от дивечово месо (диви зайци, глигани, фазани и други). Там основно се култивират бели аспержи, кайсии и мак. Подписът на тази кухнята се крие в маковото семе, юфката и кнедлите.

Горна Австрия

Сериозно влияние върху кухнята се налага от заобикалящите я Бохемия и Бавария и съответно имат общи кулинарни характеристики. Както в Долна, така и в Горна Австрия, ястията от кнедли са важна част от менюто. Австрийците се славят със своите десерти и всяка провинция е известна с поне един. Тук характерният десерт е торта „Линцер” или „Linzertorte”, носеща името на града Линц и възникнала през 1696 година.

Съставена е от брашно, жълтъци, лимонова кора, лимонов сок и част от вътрешността на лимона, канела, ядки (лешници, бадеми или орехи), с пълнеж от мармалад (френско грозде, кайсии или сливи). Завършекът на тортата е традиционен – крис-крос (кръстосан) дизайн и се презентира предимно с бадеми на филийки.

Залцбург

Разположението му на река Залцах (солената река) и в подножието на  Алпите, между   Бавария и   Тирол, го превръща в прекрасен планински курорт. Градът на великия Моцарт (познат още с името „Замък от сол”) е известен с живописните си средновековни улички и приказни дворци. Очарованието на кухнята не е по-малко от това на останалите региони. Реката предоставя на жителите прясна пъстърва, която е една от основните им храни.

Именно поради тази причина, в Залцбург може да се похапне пъстърва, приготвена по всевъзможни начини. Типичните за региона ястия включват съставки като: сирена, извара, масло, заквасена сметана, яйца, брашно (нудели, кнедли), бекон, телешко, говеждо, свинско, спанак, картофи и други. Най-известният десерт за региона е „Salzburger Nockerln”, създаден през 17 век от Salome Alt (любовницата на архиепископа на Залцбург). Това суфле „изобразява” трите хълма, които обграждат града. Съдържа брашно, разбита сметана, лимонова кора, яйца, ванилов екстракт, ванилова захар и пудра захар за украса.

Тирол

Провинцията Тирол получава името си от замъка на граф Тирол край Мерано. Граничи със Залцбург, Каринтия, Южен Тирол (Италия), Швейцария и Бавария (Германия). И тук кнедлите са част от традиционното меню. Ястията са прости, с малко продукти, но изключително вкусни. На тиролската маса предимно присъстват – мляко, брашно, сирена, бекон, други колбаси, свинско и т.н.

Едно от най-известните ястия на провинцията е „Tiroler Knödel & Semmelknödel”, съставено от – изсушени хлебни ролки, брашно, яйца, мляко, масло, лук, магданоз, пушен бекон и наденички (типични за Тирол). Като цяло в региона се консумират големи количества хлебни изделия, наденички, бекон и гулаш. Характерно е ястията да съдържат сос.

Най-известният десерт в Тирол е „Prügeltorte”, поднесен на кралица Елизабет, при нейната визита. Наричан е още „Царска торта” и все още се сервира на празнични събития. Приготвя се от яйца, брашно, захар, масло, кора от лимон. Получената смес се увива около дървена „точилка”, изпича се по този начин и от тук идва цилиндричната му форма. Може да се напълни с крем или да му се добави глазура.

Щирия

Граничи с Горна и Долна Австрия, Бургенланд, със Словения, Каринтия и Залцбург. „Горна Щирия“, се отнася за северните и северозападните части на провинцията – Лицен, Юденбург, Кнителфелд, Леобен, Брак ан дер Мур и Мюрцушлаг. „Западна Щирия“ се отнася за окръзите на запад от Грац – Фойтсберг, Дойчландсберг, западната част на окръг Лейбниц. Окръзите на изток от Грац – Вейц, Хартберг, Фелдбах и Радкерсбург, се наричат „Източна Щирия“.

Регионът се слави със своите лозя. Известен е със ски училищата и е една невероятна туристическа дестинация. Свинско задушено е типично ястие за Щирия, предимно поднесено с настъргана ябълка, картофи и хрян. Провинцията е известна със своето тиквено олио и като цяло тиквата присъства в голяма част от кулинарните рецепти. В Щирия се преплитат десерти от цяла Австрия.

Каринтия

Каринтия се намира в южната част на Австрия, в близост до Алпите, пресечена от река Драва. Регионът се слави със своите чисти и многобройни езера, топъл климат, високопланински ливади и просторни долини. Кухнята е повлияна от италианската, за това един от основните специалитети на Каринтия е пастата. На първо място обаче остават рибните им специалитети и местните месни деликатеси. Известен десерт в областта е „Reindling Easter Cake”.

Това по-скоро е оригинален великденски десерт, който се е превърнал в част от традиционната кулинария. Това лакомство обхваща цяла Каринтия и не е задължително да бъде сладко. Може да е направено с масло и конфитюр (сервирано традиционно), както и пълнено с пушени колбаси. Рецептата се предава от поколение на поколение, като всяко семейство е добавило по нещичко от себе си в това изключително великденско лакомство, съставено от тесто и плънка.

Бургенланд

Граничи с Словения и Унгария и се намира в източната част на Австрия. Това географско разположение силно е повлияло кухнята на Бургенланд. Има смесица от балканска, хърватска, унгарска, немска, еврейска и чешка кухня. В края на август в Айзенщат ежегодно се провежда винен и гурме фестивал.

Бургенланд е известен със своите специалитети и продукти – био масла, ядки, сирена, месни деликатеси, консервирани храни, ликьори и козметика. От зеленчуците най-често се използват картофи, лук, зеле, чесън и други. Месните продукти и сладководната риба също са високо ценени. Ястията варират според смесиците от различните култури – сладки, пикантни, ястия с месо и сос, постни ястия и прочие.

Форарлберг

Намира се между Швейцария и Германия, което поразително влияе върху кулинарните изкушения в региона. Красивата природа, с чистите езерца, бистри реки и потоци, величествените планински върхове и затаяващи дъха замъци, превръща това място в един изключителен празник за сетивата. Не може да се отрече и на кухнята, че е също толкова колоритна и пъстра, като природата във Форарлберг.

Освен като туристическа ски дестинация, регионът се е превърнал и в кулинарна. Типичните съставки на ястията включват – свинско, говеждо, дивеч, риба, сирена, боб, варива, спанак, картофи, зеле, гулаш, чушки, лук, чесън, галета. Кухнята е традиционна и носи в себе си „вкусът от миналото”. Форарлберг е известен винен район.