Взаимоотношения

Разкарай всичко дребно, непотребно

Разкарай всичко дребно, непотребноЧувствате сякаш губите време и пари в ненужно пазаруване? Скенери доказват отделянето на допамин в главния мозък при фокусирането на нов продукт, който все още не притежаваме. Но само очакването той да бъде наш отчита тази реакция. След закупуването му, високото количество на този хормон се изпарява за минути и сутрешния спонтанен пазар, който сме направили отива в забвение още в късните следобедни часове.

Проучване на един американски колеж открива, че тревожността кара хората да складират. Но докато тази характерност ни е помагала да оцеляваме през последното столетие, заразната нужда да се запасяваме ни отвежда в един мрачен хаос днес.

Съобразявайте какво купувате
Необходимо е да прогоним илюзията, че нещата, които притежаваме са наистина наши. Време е да се научим кое всъщност е ценното в живота ни и да дадем пример на подрастващото поколение да не консумира земните блага на един дъх. „Пазаруването на храна бе нещото, което правех безразсъдно – разказва 31-годишната Сузи. – Сега мисля как това се отразява на другите. Опитвам се да купувам сезонни продукти, които са произведени в България или най-близката до нас страна“.

Капанът на желанието да впечатляваме
Бъдете внимателни с кого пазарувате. Доказано е, че когато разглеждаме стоките и сме обградени от приятели или дори непознати, имаме склонността да не поглеждаме към по-евтините артикули. За сметка на това обаче, купуваме много по-малко неща, когато сме придружени от някой от семейството.