Бременност

Въвеждане на твърди храни от 4 до 6 месеца – дали моето бебе е готово?

твърди храни за бебеПонастоящем се препоръчва – от медицински органи като Американската академия по педиатрия, Министерството на здравеопазването на Великобритания, Световната здравна организация и УНИЦЕФ – да се изчака до навършване на 6-месечна възраст, преди въвеждане на твърдите храни.

Това е така, защото кърмата или адаптираното мляко обикновено отговарят на хранителните нужди на бебето, за първите 6 месеца от живота му.

Някои педиатри, обаче, препоръчват, бебетата да започнат да поемат твърди храни на 4-месечна възраст.

Тази противоречива информация може да представлява нещо като дилема за родителите и може да се окаже трудно да се разбере кои точно насоки да се следват!

Ако бебето ви постоянно наддава на тегло и изглежда нахранено, след поемане само на мляко …

… то тогава може да попитате вашия педиатър дали да не изчакате до навършване на 6 месеца, преди да започнете да давате на мъничето си твърди храни.

Разбира се, възрастта от 6 месеца трябва да се разглежда като „насока“ – няма магическа промяна в бебето ви по това време, която да го прави по-способно да се справят с твърдите храни – а и всяко бебе е различно, така че някои със сигурност се развиват по-бързо от други!

И все пак много родители смятат, че е полезно да се изчака до навършване на 6 месеца или около тази възраст, преди да се започне с твърдите храни, защото до 6-тия месец …

Храносмилателната система на бебето ви е по-укрепнала, което прави по-лесно за него да смила храната, с цел да се избегне запек и други храносмилателни неразположения.

Рискът от алергични реакции е по-нисък

Вашето бебе е по-развито, което означава, че рефлексът на езика за изтласкване обикновено отсъства и вашето бебе може да се справи по-лесно с преглъщането на „храна“, за разлика от млякото.

Вашето бебе е получило пълноценно 6-месечно хранене с мляко! И кърмата, и адаптираното мляко са пълноценна храна за първите 6 месеца от живота му, но количеството мляко, което бебето консумира може да зависи от това какви точно твърди храни започне да приема то. При кърмещите майки, количеството мляко, което тялото ви произвежда може да намалее, което може да доведе до ранно отбиване от гърдата.

В някои ситуации, обаче, вашият педиатър може да прецени, че е необходимо въвеждането на твърди храни през периода 4-6 месеца за здравословния растеж и развитието на вашето мъниче.

Бебетата с рефлукс, например, са склонни да имат проблеми в „задържането“ на млякото което може да доведе до забавяне в наддаването на тегло. Въвеждането на твърди храни в 4-тия месец може да помогне за предотвратяване както на честите повръщания, така и да помогне за наддаването на тегло.

Преждевременно родените бебета или тези с ниско тегло при раждане, могат да имат затруднения в храненето, влияещи върху количеството на млякото, което консумират, или може просто да се нуждаят от допълнителни калории, за да „наваксат“ с храненето, което са пропуснали.

Моля, обърнете внимание: Тази информация се дава само като насока и не замества професионалната медицинска помощ. Винаги трябва да обсъждате въвеждането на твърди храни с лекуващия лекар на детето си. Той / тя ще бъде наясно с индивидуалните особености на вашето бебе и е най-добрият човек, който може да предостави конкретни съвети.

Въвеждане на твърди храни при възраст от 4 до 6 месеца – признаци на готовност за твърди храни

Обикновено се препоръчва да се изчака, докато бебето бъде в състояние да седи без чужда помощ, преди да започнат да му се дават твърди храни. Ако вашият педиатър препоръчва въвеждането на твърди храни в 4-тия или 5-тия месец, бебето ви може да не е в състояние да седи без чужда помощ – но той трябва да може да седи добре с придържане. Това е важно, тъй като му позволява ефективно да поглъща хранта.

То би трябвало да е загубило рефлекса на езика за изтласкване – естествения инстинкт да изплюва всичко, което сте поставили в устата му! Може да бъде разочароващо да се опитвате да давате на бебето си твърди храни, ако рефлексът за изтласкване на езика е все още силен, и това може да бъде една от най-ясните индикации, че то не е готово за твърдите храни.

Увеличение на апетита – Вашето бебе изглежда недоволно след храненето с мляко.

Повишен интерес да ви гледа как ядете (макар че това често е само просто любопитство и не означава непременно, че то се нуждае от твърди храни).

Въвеждане на твърди храни на възраст от 4 до 6 месеца – ще помогне ли на моето бебе да спи през цялата нощ?

Съвсем естествено е за бебета да се хранят през нощта, дори и след 4-месечна възраст, но на някои родители се препоръчва да започнат с твърдите храни, за да помогнат на своето бебе да спи през цялата нощ.

Въвеждайки твърдите храни единствено като средство за помагане на бебето да спи през нощта може да бъде напълно непродуктивно. Ако храносмилателната система на бебето ви не е готова, то това може да доведе до запек или други храносмилателни проблеми – които може да държат бебето ви и вас будни дори повече от обичайното време! Бебешката оризова каша остава храната, която най-често се препоръчва като първа храна за бебета!. Това е така, защото тя може лесно да се смесва до много фина консистенция или с кърма или с адаптирано мляко, което я прави лесно смилаема и с вкус, който бебето вече познава!

Тя е също една от най-слабо алергизиращите храни, което я прави особено подходяща за бебета, които започват с твърдите храни преди 6-месечна възраст.

Въпреки това, оризът понякога може да има доста стягащ ефект, затова някои родители смятат, че той причинява запек при малките.

Други зърнени храни

Обикновено се препоръчва на бебетата да не се дават зърнени култури – или други храни – съдържащи глутен, докато не навършат най-малко 6-месечна възраст, особено ако в семейството има случаи на целиакия или алергии.

Това означава, че пшеницата, ечемикът и ръжта може да се окажат неподходящи за вашето бебе на 4-6 месеца. Овесът може да съдържа глутен, въпреки че причината е защото той често се отглежда и обработва заедно с други съдържащи глутен зърнени храни. Моля, посъветвайте се с лекаря си за настоящи насоки във вашия район, за предлагане на овес на Вашето бебе, преди навършването на 6-месечна възраст.

Със съгласието на Вашия педиатър, може да искате да започнете пътешествието на вашето бебе в света на твърдите храни с пюре от плодове или зеленчуци, вместо със зърнени култури!

Някои идеални първи храни, при въвеждане на твърдите храни на 4 до 6 месечна възраст, включват

банан 

авокадо 

сладък картоф 

скуош 

моркови 

ябълка 

круша