Кухните по света

Кухнята на остров Бали

Балийска кухняТя е традиционна за хората, обитаващи вулканичния остров Бали. Част е от индонезийската кухня, но е поела в себе си местните традиции, като е включила влияния от китайската и индийската кухня. Кулинарните традиции се различават донякъде с останалата част на Индонезия.

Причината е, че обитателите на вулканичния остров са предимно хиндуисти. В Бали ще се запознаете с типичните фестивали, религиозни празници, специални храни приготвени за божествата. Ще се докоснете до ястия консумирани по време на празненствата, с автентичните за Бали подправки.

Оризът е една от основните съставки на балийската кухня. Големи оризища има разположени из целия остров. Дори от терасите на пет звездните хотели ще видите как отрудените островитяни събират оризовата реколта, напояват или засаждат нова. Ориз се консумира със зеленчуци, месо и морски дарове.

В кухнята на Бали ще срещнете свинско, пилешко, зеленчуци, плодове и други. В тяхната религия говеждо не се консумира или е изключително рядко. Бали не е само популярна туристическа, а е и сред най-желаните кулинарни дестинации. На територията на острова може да се запишете в специалните училища за овладяване на изпуството за приготвяне на храната и да изучите тънкостите на балийската кухня.

Интересното в Бали са нощните пазари, отрупани с богато разнообразие на плодове и зеленчуци. Фестивалите в района са приготвили за посетителите голяма палитра от кулинарни вкусове. Тъй като островът е популярен туристически район, западното влияние в храната, се е настанило трайно в кухнята на пет звездните хотели и вили, наред с други регионални и етнически кухни.

Балийската кухня включва Bebek Betutu – патица, пълнена с подправки, увита в бананови листа и кокосови стърготини, приготвена на жар в яма. Lilit – приготвен от кайма върху шишче и гарниран с лимонова трева. Babi Guiling (Celeng Guiling) – печено свинско на шиш с лют червен пипер, куркума, лук, чесън и джинджифил.

На острова смесеният ориз се нарича Nasi Campur Bali или nasi Bali. Nasi Bali може да съчетава в себе си тофу, спанак, говеждо месо на купчета, риба тон, краставици, къри, чили сос, положени върху легло от ориз. На този специалитет може да се насладите при обиколката си по търговските улици. Ще намерите различни комбинации по откритите лавки за храна, приготвени с вкус и увити в бананови листа, специалитети от ориз.

В Бали традиционно се похапват домашни птици и патици, приготвени с разнообразие от подправки. Следващо най-често консумирано в Бали е свинското месо.

Всяко ястие трябва да бъде придружено от напитка… Островът е известен със своето оризово вино, балииското си кафе Kopi Bali, горещият си чай, който се сервира със захар и кондензирано мляко. Brem се нарича типичната алкохолна оризова напитка, която е направена от ферментирал черен или бял лепкав ориз, известен като Ketan.

Какво да очакваме от балийската кухня?

Трапезата на Бали е отрупана с пиле и птици, морски храни, свинско месо, ориз, зеленчуци и плодове. Най-често използваните подправки са шалот, чесън, куркума, джинджифил, galangal. Сецифичната балийска подправка се състой от бял и черен пипер, кимион, карамфил, индийско орехче, сусам, кориандър и candlenut. Широко се използва палмовата захар.

Плодовете са рамбутан, манго, банани, ананас, папая, бяло манго, пъпеш, кокосови орехи, плодове от хлебно дърво, дуриан, дуку, мангостан и други.

Известни балийски кулинарни изкушения 

– Babi guiling

– Betutu – задушени или печени птици, подправени силно с традиционни подправки.

– Bubur Injun – черен оризов пудинг, приготвен от традиционния черен лепкав ориз и кокосово мляко.

– Bantal – пакетчета приготвени от лепкав ориз, кокос, плодове.

– Nasi Bali – ориз приготвен в различни вариации.

– Sate Lilit – печена кайма на клечка.

– Lawar – микс зеленчуци, към които се прибавят и други съставки.

– Sayur Urab – микс салати.

– Iga Babi – Балийски свински ребърца.

– Kopi Luwak, по-известно като Lulak caffee. Много често ще го срещнете и под другите му наименования –  civet caffee или poo caffee. Кръстено е на невестулко-подобното животно, наречено civet, което през нощта се храни с плодовете на кафето, а изпражненията на животното се събират, измиват и пекат на огън. Това е едно от най-скъпите кафета по света, достигащо до 150 долара на чашка, в дестинации като Дубай, Ню Йорк, Лондон, Милано и други.